top of page

Mnogo plesalcev išče preveč izgovorov, zakaj ne ... - pogovor s Petrom Capudrom

V nizu pogovorov z ljudmi iz plesnega sveta, ki so nam blizu, vam danes predstavljamo plesalca,

vaditelja in lastnika plesne šole Prostyle Petra Capudra. Peter je v Katja Dance Company prehodil dolgo pot, saj je poleg ustanoviteljice Katja Dance Company Katje Vidmar, edini član prvotne zasedbe predstave Življenje je vrednota iz konca leta 2016, ki je še vedno aktivni član skupine in bo 15. aprila v kulturnem domu Notranje Gorice (Teater Janez Jalen) ob 18. uri nastopil na že 38. uprizoritvi plesne predstave Življenje je vrednota, ki jo po Covid obdboju skupina pleše v kombinaciji s plesnim filmom, ki so ga plesalci posneli leta 2020 v veliki dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.


Pozdravljen Peter, za začetek izberi tri besede, ki te najbolj opisujejo kot človeka.

Ples, zagotovo zdrav način življenja in vztrajnost

Kako si se spoznal s plesom? Bil si tudi bivši tekmovalec. Zaupaj nam, kako se je pričela tvoja plesna pot, kje in kam te je peljala?

Začel sem pri petih letih, ko so me starši vpisali v plesno šolo Kazina, z enajstimi leti pa sem začel tekmovati v latinskoameriških in standardnih plesih. Tekmovalno kariero sem končal leta 2000 v paru z Majo Lebar - poročeno Podvratnik. Z Majo sva bila tudi finalista državnega prvenstva, tekmovali pa smo tudi v sosednjih državah. Najbolj so mi ostale v spominu posamezne zmage v obeh zvrsteh. Po koncu tekmovalne poti in letih študentskega življenjea sem pričel s poučevanjem v plesni šoli Miki in nato po petih letih dela poskusil svojo samostojno pot. Od takrat dalje vodim plesne urice za predšolske in šolske otroke, valete, družabne plese, specializiral sem se za poročne plese, poleg tega pa v moji dvorani izvajam tudi različne vadbe za oblikovanje telesa in svetovanje za zdrav življenjski slog, ki je postal tudi moj način življenja zaradi vseh naporov, ki jih plesalci spoznamo na treningih in se mi je zdelo, da lahko tudi drugim predam svoje znanje in izkušnje.

Naša pot se je združila v samih začetkih našega delovanja leta 2014, ko sta s Katjo poučevala družabni ples v Cerknici. Kaj te je pritegnilo takrat k sodelovanju in kako ti vidiš naše začetke?

Skupna prijateljica naju je s Katjo spoznala oziroma povezala in tako sva več let učila družabne plese v Cerknici. Poučevanje nama je bil skupen izziv in takoj sva se dobro ujela, zato se je sodelovanje leta 2016 tudi nadaljevalo v gledališko-plesno predstavi Življenje je vrednota in 2017 v plesni pravljici Naš svet je drugačen. Všeč mi je bilo, ker sem spoznal tudi jazz balet in modern, se ga z veliko dela priučil, v skupini so se razvila nova prijateljstva. Tako se mi je izpolnila moja velika želja nastopanja na odru. Nastopali smo res veliko in nikjer drugje ne bi imel take priložnosti.

Na Vrhniki si morda prvo ime vrhniške plesne scene. S tvojim plesnim studiem Prostyle si mnogim ljudem približal ples v različnih življenjskih obdobjih. Kakšne je zgodba plesnega studia, komu je namenjena in kako deluje?

Prostyle formalno obstaja že od leta 2009, leta 2017 pa smo se vselili v prvi domači lastni prostor - vadbeno dvorano za trgovino Spar na Vrhniki, 2022 pa smo se presili na sedanjo novo vrhniško lokacijo na naslovu Pod Hruševco 30.

Moj način dela so majhne homogene skupine, v katere skušam preliti plesno energijo, kjer se združujeta ples in zdrav način življenja. Vesel sem tudi, da je plesna skupina Katja Dance Company vadila v moji plesni dvorani za predstavo Življenje je vrednota, in tako je mnogo delov današnje predstave nastalo v teh prostorih. Načeloma je studio namenjen vsem generacijam, res pa je, da k nam prihajajo na tečaje predvsem odrasli, prirejamo pa tudi rojstnodnevne zabave za otroke.


Kako ti vidiš razvoj plesa skozi leta, ko si tudi ti del te scene? Kaj je dobro in kaj ne morda najboljše?

Pri otrocih še vedno vidim, da jih predolgo časa učijo samo otroške pesmi in ples, ne grejo v korak s časom in podcenjujejo njihove zmožnosti. Opažam, da v osnovnih šolah pri valeti vedno manj učijo četvorko. S tem se ne strinjam, ker se mi zdi, da s četvorko mnogo učencev prvič doživi, da plešejo v paru, se učijo vztrajnosti, spoštljivosti.

V tekomovalnem plesu pa opažam, da je mnogo manj plesnih parov. Popularnost plesa je sicer večja, veliko je vrhunskih plesalcev, je pa manjše zanimanje za latinskoameriške in standardne plese, kot je to bilo v mojem času.

Pred kratkim si postal oče. Z Živo, ki je tudi bila plesalka KDC in je plesala v predstavi Življenje je vrednota, sta dobila malo deklico Saro, in vsem nam je jasno, da ima Sara izredno plesno zasnovo, kar tudi že rada pokaže. Kako hčerko vključujeta v plesni vsakdan, kako gledata na poplavo plesne ponudbe za najmlajše v Sloveniji in kaj bi staršem svetovala glede plesnega udejstvovanja otrok.

Saro res vključujeva tako, da jo jemljeva s seboj v dvorano in z njo pleševa, saj je to v naši krvi, tako da plešemo spontano.

Starši prehitro otroke vključijo v preveč specifične zvrsti (balet, hip hop). Menim, da bi najprej morali spoznati princip - najprej ogrevanje, učenje vseh osnov, pa tudi sproščanje.

Možnosti za starše je danes res precej, zdi pa se mi, da manjka osnova, ta začetek, da se otroci najprej spoznajo s prostorom, oblikami, različnimi zvrstmi preko igre. Pomembna se mi zdi tudi izbira glasbe, predvsem tista, ki jo slišijo na radiu, da se sproščeno gibajo, da se znajo gibati v krogu, povezujem jih tudi v pare.

Kaj ti pomeni ples? Kaj ti pomeni stati na odru pred publiko in s svojo ustvarjalnostjo "začarati" gledalce?

Plesati na odru mi pomeni dragoceno priložnost, da lahko pri teh letih še vedno aktivno plešem, na ta način izpolnjujem svoje želje in z rednimi treningi ohranjam plesno kondicijo. Nastope jemljem zelo resno, zelo veliko treniram in se pripravljam za trenutek, ko lahko samozavestno stopim na oder in pokažem svoje znanje in strast do plesa. Samozavest ni prišla sama po sebi, prav vsak nastop je bil pomemben, tako kot vsaka tekma. Tako danes lahko rečem, da sta mi jazz balet in modern bližja in ju plešem z veseljem. Všeč mi je, ko plešemo v skupini, ker se dobro razumemo, rad pa plešem tudi duete in solo.

S Katjo plešeta v predstavi Življenje je vrednota duete. Kaj to je pritegnilo k duetom, imajo kako posebnost v tvojem srcu?

Dueti so težji, saj delo v paru zahteva zaupanje obeh, mnogo več je kombinatorike in dvigov, plesalca sva bolj izpostavljena, mi je pa vseeno predstavljal večji izziv plesanje v skupini, ker moramo vsi skupaj deliti prostor, se zavedati drug drugega. Vsega je nekako več.

Kakšne so tvoje izkušnje sodelovanja s Katjo Vidmar oz. z vsemi v Katja Dance Company in kaj bi sporočil plesalcem, ki bi se nam morda želeli pridružiti v plesnih produkcijah.

V Katja Dance Company mi je všeč energija, da napredujem, da dobivam nova znanja, prijateljstva, poznanstva. Koreografije so mi bile všeč, na začetku sem mislil, da mi ne bo šlo dobro, ampak sčasoma sem čutil vedno večjo povezanost. Katja je na trenutke premila s plesalci in menim, da bi morala bolj udariti po mizi, ker nas je veliko in bi se morali vsi bolj prilagajati skupnemu cilju. Vsak se mora zavedati, zakaj pleše, zakaj hodi na treninge, se priključi neki skupini in je del neke predstave. Mnogo plesalcev išče preveč izgovorov, zakaj ne! Ne znajo si ogranizirati časa, ampak če se za nekaj odločiš, potem v tem vztrajaj. Zato je zame to res lepa priložnost, ki jo tako cenim.

In moje sporočilo in priporočilo - pridite, nikoli ni prepozno.

Peter, hvala in vse dobro ti želimo in se veselimo nadaljnega sodelovanja.

149 views0 comments
bottom of page