top of page

PROJECT X

Project X.png

ZBUDI SE ČLOVEK!
POSADI DREVO!

Po izjemnih uspehih našega dela in po srečanju pri predsedniku Republike Slovenije smo leta 2018 ustvarili novo plesno predstavo “Project X” – zgodbo o onesnaženem in izčrpanem planetu, ki je zagotavljal varno zatočišče, hrano in čisti zrak le  “izbranemu” 1% Zemljanov, ostali  pa so prisiljeni postati ekološki migranti v iskanju tistega "boljšega "  sveta. Svet, v katerem zaupanje, sobivanje in preživetje, postanejo sovražniki.

Drevo, ki trohni … smrad v mestih, ki postaja neznosen … izsušena zemlja, ki ne zmore več dajati hrane … umazana morja, napolnjene s plastiko, ki jo je odvrgel ČLOVEK!

Življenje na Zemlji je darilo, ki si ga moramo zaslužiti!

Bomo spregledali pravočasno? Preden bo plastična slamica razpadla po stotih letih?

Bo moj otrok lahko dihal brez maske in mu ne bo treba piti vode iz plastenke, ampak bo lahko odprl pipo, zajel vodo iz vodnjaka, reke, jezera?

DSC_8810.jpg

Premiera z desetimi plesalci je bila 29. novembra 2018 v Ljubljani.  Predstava je doživela sedem uprozoritev. Poleg naših donacij od prodaje vstopnic smo na prizoriščih podarjali tudi sadike dreves. Finančno smo pomagali Zvezi prijateljev mladine, paraplesalki Martini Smodiš z nakupom plesnega invalidskega vozička in Kiari Roj, 6 - letni deklici z Downovim sindromom, epileptičnim napadi in hudo srčno napako.  
V treh uprizoritvah je z nami na odru plesala Eva Pirnat, znana slovenska plesalka z Downovim sindromom.

_DSC9395_pe4.jpg

"STOJEČI APLAVZI ZA NOVO PREDSTAVO PROJECT X KATJA DANCE COMPANY"

V kulturnem centru Španski borci je 29. novembra stekla nova plesna premiera Project X, dobrodelni multimedijski projekt v izvedbi plesne skupine Katja Dance Company (KDC), avtorice, koreografinje in plesalke Katje Vidmar, ki je pred poldrugim letom na tem istem odru poskrbela za presenečenje, in to s svojim dobrodelnim plesnim projektom Življenje je vrednota. Tako kot takrat bodo tudi letošnji izkupiček od vstopnic prepolne dvorane Španskih borcev, kakor tudi od vseh nadaljnjih predstav, donirali Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Moste-Polje. Omenjena zveza deluje že več kot 60 let, je humanitarna organizacija, namenjena za pomoč mladim v stiski, ko za otroke organizirajo počitnice, varstvo in botrstvo, dosledno po programu Volja vselej najde pot.
Pokroviteljica tega srčnega dogodka je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je svojo odsotnost opravičila zavoljo službene poti, v pisni obliki pa vsem zaželela lep umetniški večer.
Svojo novo predstavo je Katja Vidmar gradila z novimi člani plesne skupine KDC, ki so bili in so še aktivni plesalci, koreografi, tudi prepoznavni pedagogi, največkrat zaznani v športnih plesnih društvih, pridružilo se tudi nekaj sodobnikov; zaplesali so: Ajda Miklavčič, Anja Robida, Anja Milekšič, Erika Nagode, Larisa Husič, Luka Wernig, Maja Adamič, Matej Pritekelj, Sindi Vogrič, Staša Usnik in Katja Vidmar. Skupini se je pridružila tudi gostja Eva Pirnat, ki jo poznamo po njenih plesnih nastopih, tudi s skupinami lokalnih skupnosti ter društev in programov v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Eva je plesalka, ki ji ples pomeni življenje, s svojo vztrajnostjo in talentom je pripomogla, da današnja družba že drugače gleda na ljudi, rojene z Downovim sindromom, tudi na njihove talente.
Koreografijo za najmanj deset plesnih izhodov in še kakega povrh so postavili Katja Vidmar, Tian Čehić, Matej Pritekelj, Ajda Miklavčič in Metka Beguš, slikovite videoprojekcije in fotografije je obdelal Albert Podrekar, ki je obenem tudi producent projekta. Aktualno glasbo, prijetno ušesom in plesnim ritmom, ki so pripomogli k plesni gradnji ter nadgradnji koreografskih utripov, tudi sledili zgodbi in videoposnetkom, pa so izbrali: Albert Podrekar, Katja Vidmar in Ajda Miklavčič.
Katja Vidmar je po poklicu slavistka, ki je tudi tokrat v plesno sceno vtkala svoj izvirni vezni tekst, ko je v poetičnem duhu opozarjala na pomembnost čistega okolja za samo življenje, na premalo zaznano hvaležnost in skrb, da smo lahko zasnovali svoja življenja na planetu Zemlja. "Bomo spregledali pravočasno? Zbudi se človek!  Posadi drevo!" so povedi, izpisane v podnaslovu programskega lista tega novega Katjinega projekta. Besede kar bodrijo ter vzbujajo zdrav življenjski duh, ko se na videoposnetkih odkrivajo naravne vrednote, bogastvo vodovja, tudi čistost zraka in atmosfere, ki (naj) obkroža ta zemeljski življenjski prostor.
Zgodba se skoraj neopazno veže ter nadaljuje na lansko predstavo, je neke vrste drugo dejanje iste pripovedi o zdravnici, onkologinji, ki je še sama zbolela za rakom. Po vseh možnih travmah po terapijah je začela tudi na novo pristopati k naravi, jo odkrivati, iskati in se usmerjati k novemu življenjskemu slogu, ki se ne izpoveduje le z besedami ter scensko videoposlikavo, ampak se izpiše še v koreografskih utrinkih, v timsko uigranih plesnih izvedbah.  
Na jasnih in velikih videoprojekcijah se sledi lepoti zelenih površin, gozdov, planin in obale, tudi avtorici oziroma njenemu liku, ko objema drevesa, skupini, ki diha sveži zrak, sceni desetih nians naravnega okolja. Plesna predstava Project X teče v dveh nivojih, na odru v smislu sedanjika in v perfekciji plesne izvedbe posameznikov, duetov ter solistov ob videoposlikavah, obogatenih z miselnimi globinami avtorice oziroma njene junakinje.
V koreografiji se na visoki izvedbeni ravni izpisujejo občutki, notranja stanja onkologinje, medtem ko plesne oblike zaokrožajo vsebino v široki koreografski paleti plesnih slogov, kot so jazz, modern, šov, tudi novodobne gibalne atrakcije ter akrobacije. Vsak izhod je krasila nova plesna kostumska eleganca, za kostumografijo so zaslužene Katja Vidmar, Ajda Miklavčič in Tina Gorenjak, in je tudi postavitev luči Mateja Šarfa prispevala k vsesplošni scenski magiji, ki se je začela s solističnim navdihom nadarjenega mladega plesalca Luke Werniga, dijaka Škofijske gimnazije, ki svoje umetniške potenciale še dodatno brusi na baletni šoli.
Njegov solistični vzlet ni predstavljal le perfekcije gibalnih izvedb, je bil dih mladosti, polet telesa, ki z vsakim gibom svobodno zadiha, z dihom pa posega po novih čutnih dimenzijah, ki se te dotaknejo, ko se polet podaljšuje, preden se spusti na realna tla, in gibi nevidno odsevajo notranje sugestije plesalca.
Predstava se zaključi v skupinskem duhu ter usmerjenosti, ko nosijo ter prenašajo plesalko Katjo, avtorico, ki vizualno upodablja novo pot svoje junakinje, zdravnice. Tudi mlada sadika drevesa dobi novo možnost, ko jo ob koncu darujejo programu ZPM Volja vselej najde pot. In prav na koncu gledalce razveselijo še s plesnim vložkom nasmejanih obrazov, in seveda znova navdušijo gledišče, ki stoji, vzklika in aplavdira.

KATJA VIDMAR

Avtorica predstave, koreografinja in plesalka

LUKA WERNIG

Plesalec

MATEJ PRITEKELJ

Plesalec, sokoreograf

AJDA MIKLAVČIČ

Plesalka, sokoreografinja

ANJA ROBIDA

Plesalka

STAŠA USNIK

Plesalka

MAJA ADAMIČ

Plesalka

ANJA MILEKŠIČ

Plesalka

LARISA HUSIČ

Plesalka

ŠPELA DOLINAR

Plesalka

SINDI VOGRIČ

Plesalka

TIAN ČEHIČ

Sokoreograf

METKA BEGUŠ

Sokoreografinja

MATEJ ŠARF

Lučni in zvočni mojster

ALBERT PODREKAR

Projekcija, fotografija, produkcija

UPRIZORITVE

LJUBLJANA - LJUDSKI DOM ŠENTVID (PREDPREMIERA)

25. oktober 2018 17:00:00

LJUBLJANA - ŠPANSKI BORCI (PREMIERA)

29. oktober 2018 18:30:00

MURSKA SOBOTA - GLEDALIŠČE PARK

2. februar 2019 18:00:00

LJUBLJANA - ŠPANSKI BORCI

15. februar 2019 11:00:00

LJUBLJANA - ŠPANSKI BORCI

15. februar 2019 19:00:00

VRHNIKA - KD IVANA CANKARJA

30. marec 2019 18:00:00

SELNICA OB DRAVI - HRAM KULTURE ARNOLDA TOVORNIKA

18. maj 2019 17:00:00

bottom of page