top of page
Knjiga empty FB event (1920 × 1005, pik) (1).png
327138137_1675489296241043_8008777716920027018_n.jpg

KNJIGA

"In knjiga je ples postala ..." 

"Deset knjig, ki so postale moj navdih in vodilo za koreografijo, in vezno besedilo, ki prepleta mojo zgodbo z zgodbami knjig. Prebirala sem jih vedno znova in v njih odkrivala nove pomene. Hkrati so mi bile opomin, kdo sem in kam grem. V predstavi prepletam svoje strasti do štirih umetnosti: plesa, glasbe, literature in slikarstva, vmes pa se vplete vzporedno še video zgodba, ki odslikava tisto, česar ni moč povedati z nobenim drugim jezikom.

Preteklost se prekriva s sedanjostjo, staro zamenja z novim, resnično postane neresnično, jaz pa sem ujeta v trenutke, ki odsevajo moje življenje in pot iskanja in ustvarjanja, približevanja in oddaljevanja, zavedanja in zatajevanja … eno telo, dve telesi, več teles – postanejo knjiga, lik, prostor, čas, občutek, beseda. Vsi moji strahovi iz otroštva se razblinijo in vsepovsod iščem lepoto življenja, trenutka, bivanja."

Enourna predstava (lirični jazz) z multimedjskimi in svetlobnimi odrskimi efekti.

"In knjiga je ples postala ..." 

Premiera predstave je bila 21. oktobra 2022 v Ljubljani.

Knjiga.jpg
DSC09694.jpg

UPRIZORITVE

NOVA GORICA - KULTURNI DOM

19. december 2023 10:00:00

Zakupljena

KRŠKO - KULTURNI DOM

11. november 2023 18:00:00

SELNICA OB DRAVI - HRAM KULTURE ARNOLDA TOVORNIKA

14. oktober 2023 17:00:00

JESENICE - GLEDALIŠČE TONETA ČUFARJA

25. maj 2023 18:00:00

uprizorjeno

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 19:00:00

uprizorjeno

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 13:00:00

uprizorjeno

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 11:00:00

uprizorjeno

LJUBLJANA - SREDNJA ZDRAVSTVENA ŠOLA

15. december 2022 17:00:00

uprizorjeno

PLIBERK - BLEIBURG (A) - KULTURNI DOM

28. november 2022 19:00:00

uprizorjeno

PREMIERA - LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

21. oktober 2022 18:00:00

uprizorjeno

Uprizoritve
DSC09544.jpg
resize_DSC02101_p.jpg
Dark-Background

In se v plesu estetike ter razgibanih likovnih oblik belih trakov zaključi ta knjižna plesna domislica, multimedijska predstava Knjiga Katje Vidmar, ki je navdušene gledalce postavila na noge. In kot pravijo, jabolko ne pade daleč od drevesa, tako tudi plesalka in koreografinja Katja Vidmar uspešno nadaljuje družinsko plesno poslanstvo, ki se je gradilo v prvi sodobni plesni šoli Mete Vidmar, sestre Cirila Vidmarja, Katjinega pradedka.

 

Preberite recenzijo premiere predstave plesne recenzentke Daliborke Podboj 

Name, Title

resize_DSC07402_p.jpg

KNJIGE IN GLASBA

upodobljene knjige in glasba predstave

1. Kaleo - Way down we go - "Koča strica Toma" - Harriet Beecher-Stowe

2. Era - The Mass - "Bralec" - Bernhard Schlink

3. Ivan Torrent - Afterlife (feat. Celica Soldream) - "Ženski zapor" - Vincent G. Burns

4. Zoe Wees - Control - "Preobrazba" - Franz Kafka

5. Vitamin String Quartet - Earned It - "Mala plesalka" - Cathy Marie Buchanan

6. Ludovico Eniaudi - Primavera - "Gosenica" - Ciril Kosmač

7. Armando Morabito - Angel (feat. Julie Elven) - "Svila" - Alessandro Baricco

8. Abel Korzeniowski - Table for Two - "Zgodbe za razmislek" - Jorge Bucay

9. Armando Morabito - Rising Force (feat. Tina Guo) - "Darilo števil" - Yoko Ogawa

10. Armando Morabito - Sea of Atlas (feat. Julie Elven & Tina Guo) - "Čigavo življenje" - Maurice Béjart

Knjige in glasba
DSC03405.jpg

EKIPA

Plesalke:

Katja Vidmar, Sara Brčvak, Neža Banovec, Zala Šušteršič, Petra Ramovš, Ana Mužič, Kristi Kruusmaa, Kristina Kolbezen, Iva Šantek, Sara Bračun Duhovnik

 

Koreografija, tekst, izbor glasbe in avtorica: Katja Vidmar

Sokoreografinji: Neža Banovec, Sara Brčvak

Oblikovanje luči in ton: Matej Šarf, Nik Keber, Albert Podrekar

Fotografija in projekcija: Albert Podrekar

Produkcija: Albert Podrekar

Častna pokroviteljica: Vlasta Nussdorfer

Spletni medijski pokrovitelj: Barbra Drnač - Parada plesa

Pokrovitelj: Lelosi, Knauf Insulation, Radio Ekspres, Center za specialno fizioterapijo in manualno terapijo

Podpornik: Sazas, Radio Hit, RA Slovenija (Val 202, 1. program)

Katja Vidmar

KATJA VIDMAR

Knjiga (The Book) je vse, kar sem in čutim. Knjige in glasba kot inspiracija, ples za izražnje najbolj intimnih in skritih občutkov in risanje kot sprostitev in odklop os sveta. Čeprav je nastajala dolgo časa, se je vmes spreminjala, dopolnjevala in verjamem, da je tako tudi prav. Vsaka od knjig in koreografij ima svoj simbolni pomen, projekcija in izbor glasbe pa sta tista, ki povežeta vse v celoto in sporočilo. Veliko ur smo preživeli v dvorani in vem, da je za plesalke naporno ob službi, družini, obveznostih ... preživeti svoj prosti čas na treningih, zato sem res iz srca hvaležna Sari Brčvak, Neži Banovec, Zali Šušteršič, Petri Ramovš, Ani Mužič, Kristini Kolbezen in Kristi Kruusmaa, za vse dni in ure, ko smo ustvarjale in vadile, da je predstava končana in čaka svojo uprizoritev. Ker je to že moja četrta celovečerna predstava poleg štirih plesnih pravljic in vseh plesnih projektov, sem ponosna, da še vedno ustvarjamo, produciramo, darujemo in PLEŠEMO. Hvaležna pa sem tudi, da bo gospa Vlasta Nussdorfer ponovno naša častna pokroviteljica, Parada plesa - Barbra Drnač - Paradaplesa.si naša spletna pokroviteljica, da sta mi pri koreografiranju in ustvarjanju pomagali Sara Brčvak in Neža Banovec, da bosta Matej Šarf in Nik Keber naša lučkarja, predvsem pa, da je naš producent Albert s svojimi idejami, projekcijo, izborom glasbe in montažo dopolnil tisto, kar da predstavi končno podobo.

Ekipa

SARA BRČVAK

Moja najljubša knjiga je "Moje življenje" od Isadore Duncan. Knjigo bi priporočila zaradi sporočila, da je v življenju vse mogoče. In zato so trenutki tisti, ki so v resnici vse.


Sodelovanje v predstavi Knjiga mi pomeni še eno zelo lepo plesno izkušnjo, veselje in druženje s srčnimi ljudmi in plesalci. Pomoč ljudem skozi ples.

Primavera je moja najljubša točka v predstavi. Imam zelo lepe spomine na druženje in ustvarjanje s Katjo. Poleg tega Primavera ponazarja prebujanje, nove začetke, naravo, svet v barvah … 


Ples mi pomeni veselje, strast, igrivost. 

Sara Brčvak
Neža Banovec

NEŽA BANOVEC

Doma imam že kar obširno domačo knjižnico in lahko rečem, da ima vsaka knjiga prav posebno mesto. Rada berem Hermanna Hesse-ja, kjer skozi njegove knjige (Siddharta, Demian, Stepni volk) spoznavam samo sebe. Všeč sta mi tudi Milan Kundera (Neznosna lahkotnost bivanja, Nesmrtnost) in pa Albert Camus, ker mi pomagata razumeti samo življenje in težave, ki jih le to prinaša. Pred nekaj meseci pa me je odprtih ust pustila tudi knjiga Dora in minotaver, ki govori o tragičnem in trpečem odnosu med Doro Maar in Pablom Picassom.


Sodelovanje v predstavi Knjiga mi pomeni veliko. Dobila bom novo izkušnjo in res se veselim, da končno spet stopim na oder.


Moj najljubši del predstave je pravzaprav sam proces ustvarjanja. Nimam najljubše točke, saj menim, da ima vsaka prav poseben čar. Ples zame pomeni način življenja, je del mene in moje osebnosti.

ZALA ŠUŠTERŠIČ

Moja najljubša knjiga je zgodba z naslovom “The perks of being a wallflower”, ki govori o življenju in čustvih glavnega junaka Charlija. Priporočila bi jo predvsem najstnikom (pa seveda tudi drugim) saj knjiga govori o fantu ki je pravkar vstopil v srednjo šolo in zelo lepo razlaga svoje občutke in dogodivščine. 

Zelo sem ponosna, da lahko sodelujem v taki predstavi kot je predstava Knjiga, saj tudi še nikoli nisem bila del česa tako velikega.

Najbolj mi je všeč koreografija "Darilo števil", saj se v njej res veliko dogaja, smo pa zato zanjo porabili toliko več časa.

Ples zame pomeni res res veliko. Je moja oblika sprostitve in mi pomaga vsakič ko se ne počutim dobro. Spremlja me že od otroštva in res si ne bi mogla predstavljati življenja brez njega.

Zala Šušteršič
Petra Ramovš

PETRA RAMOVŠ

Moja knjiga bi bila Muriel Barbery: Eleganca Ježa – inteligenten, na trenutke duhovit in celo malce filozofski roman o pomenu lepote v tem čudnem svetu. Ego, snobizem in vzvišenost nad ljudmi, ki je meni tako daleč stran prikaže točno tako, kot razmišljam sama, na drugi strani pa občutek za kulturo, umetnost in naravne inteligence. 


Sodelovanje v tej predstavi mi pomeni več stvari: da plešem, da lahko še
vedno plešem, da smo gib in glasbo povezali z izbranimi knjigami, da smo
dobrodelni ter kot nega pika na i, da v tem pestrem načinu življenja, najdemo trenutke, ki si jih včasih težko izborimo, treniramo in skupaj dosežemo lep plesni projekt. Štejem si v čast, da sem izbrana v ekipo Katje Vidmar.


Iz naše predstave bi izpostavila solo Neže Banovec "Mala plesalka", ker ima vse elemente plesa kot ga čutim jaz. Skupna pa "Koča strica Toma", ker mi je enostavno plesno (in glasbeno) najbližje.


Ples mi pomeni svoboda, občutki, ki jih lahko izražam, čutenje. Med plesom se sproži sreča, radost – v trenutku, ko plešem, lahko objamem ves svet. Občutek in zavedanje, da lahko, da se prepustim glasbi in uživam v koreografiji v plesni dvorani in na odru ali v spontanem gibu doma ali na plesišču.

ANA MUŽIČ

Moja najljubša knjiga je "V vrtincu", avtorice Margaret Mitchell -  ljubezenska zgodba, ki se med državljansko vojno odvija na jugu Amerike.
Glavna junakinja v začetku romana na prvi pogled deluje brezvestno in sebično, nato pa se njeni standardi in motivi zaradi spremembe družbenega in ekonomskega statusa spremenijo. Gre za zgodbo o preživetju, ki je polna strasti med dvema pogumnima človekoma. 


Veseli me, da lahko s plesno umetnostjo pomagam. Ponosna sem, da je tokrat humanitarna pomoč namenjena fundaciji VID, s katero smo že sodelovali.


Kot izvajalki sta mi najljubši plesni točki "Preobrazba" in "Zgodbe za razmislek"; kot gledalko pa me je najbolj prevzel solo Neže Banovec "Mala plesalka". Zakaj? Všeč mi je glasba, koreografija, izvedba, zgodba,... 


Ples je moja strast, ki me napolni z energijo in mi daje življenjsko moč, pomeni mi rekreacijo, sprostitev, estetiko, eleganco, užitek ter pobeg od vsakodnevnih obveznosti in skrbi.

Ana Mužič
Kristi Kruusmaa

KRISTI KRUUSMAA

Favorite books? Anything from H.Murakami. His surreal world somehow becomes so relatable and makes one wonder about reality itself and believe that anything is possible not sure it was clear enough


I am an absolute book geek so when most people live in the world of expensive posessions then my main posession is my books, so working on a book-related project is close to my heart

I admire The Mass act - it just feels very powerful

Dancing is my happy place

KRISTINA KOLBEZEN

Moja najljubša knjiga je "Ženske, ki preveč ljubijo". Priporočam, ker zbistri marsikateri odnos, ti da uvid v postavljanje in upoštevanje svojih meja in meja drugih ter omogoča začetek razumevanja vseh vrst odnosov.


Sodelovanje v predstavi je v bistvu prelomnica v mojem življenju, nekaj, kar končno počnem izključno zase. Prav tako gre za uresničitev sanj - stati na odru in biti del predstave, biti del glasbe,  skupine, dogajanja, umetnosti.


Najlubša točka predstave je "Preobrazba", ker mi je omogočila največ napredovanja in hkrati izražanje. Noro mi je všeč tudi pesem, v kateri Katja sama pleše, smisel zapora, počutja tam.


Ples zame pomeni smisel življenja. Smisel vsakega dneva, jutra in večera.