top of page
Knjiga empty FB event (1920 × 1005, pik) (1).png
327138137_1675489296241043_8008777716920027018_n.jpg

KNJIGA

"In knjiga je ples postala ..." 

"Deset knjig, ki so postale moj navdih in vodilo za koreografijo, in vezno besedilo, ki prepleta mojo zgodbo z zgodbami knjig. Prebirala sem jih vedno znova in v njih odkrivala nove pomene. Hkrati so mi bile opomin, kdo sem in kam grem. V predstavi prepletam svoje strasti do štirih umetnosti: plesa, glasbe, literature in slikarstva, vmes pa se vplete vzporedno še video zgodba, ki odslikava tisto, česar ni moč povedati z nobenim drugim jezikom.

Preteklost se prekriva s sedanjostjo, staro zamenja z novim, resnično postane neresnično, jaz pa sem ujeta v trenutke, ki odsevajo moje življenje in pot iskanja in ustvarjanja, približevanja in oddaljevanja, zavedanja in zatajevanja … eno telo, dve telesi, več teles – postanejo knjiga, lik, prostor, čas, občutek, beseda. Vsi moji strahovi iz otroštva se razblinijo in vsepovsod iščem lepoto življenja, trenutka, bivanja."

Enourna predstava (lirični jazz) z multimedjskimi in svetlobnimi odrskimi efekti.

"In knjiga je ples postala ..." 

Premiera predstave je bila 21. oktobra 2022 v Ljubljani.

Knjiga -  (300 × 600, pik).png
DSC09694.jpg

UPRIZORITVE

NOVA GORICA - KULTURNI DOM

19. december 2023 10:00:00

uprizorjena

KRŠKO - KULTURNI DOM

11. november 2023 18:00:00

uprizorjena

SELNICA OB DRAVI - HRAM KULTURE ARNOLDA TOVORNIKA

14. oktober 2023 17:00:00

uprizorjena

JESENICE - GLEDALIŠČE TONETA ČUFARJA

25. maj 2023 18:00:00

uprizorjena

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 19:00:00

uprizorjena

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 13:00:00

uprizorjena

LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

17. februar 2023 11:00:00

uprizorjena

LJUBLJANA - SREDNJA ZDRAVSTVENA ŠOLA

15. december 2022 17:00:00

uprizorjena

PLIBERK - BLEIBURG (A) - KULTURNI DOM

28. november 2022 19:00:00

uprizorjena

PREMIERA - LJUBLJANA - CENTER KULTURE ŠPANSKI BORCI

21. oktober 2022 18:00:00

uprizorjena

Uprizoritve
DSC09544.jpg
resize_DSC02101_p.jpg
Dark-Background

In se v plesu estetike ter razgibanih likovnih oblik belih trakov zaključi ta knjižna plesna domislica, multimedijska predstava Knjiga Katje Vidmar, ki je navdušene gledalce postavila na noge. In kot pravijo, jabolko ne pade daleč od drevesa, tako tudi plesalka in koreografinja Katja Vidmar uspešno nadaljuje družinsko plesno poslanstvo, ki se je gradilo v prvi sodobni plesni šoli Mete Vidmar, sestre Cirila Vidmarja, Katjinega pradedka.

 

Preberite recenzijo premiere predstave plesne recenzentke Daliborke Podboj 

Name, Title

resize_DSC07402_p.jpg

KNJIGE IN GLASBA

upodobljene knjige in glasba predstave

1. Kaleo - Way down we go - "Koča strica Toma" - Harriet Beecher-Stowe

2. Era - The Mass - "Bralec" - Bernhard Schlink

3. Ivan Torrent - Afterlife (feat. Celica Soldream) - "Ženski zapor" - Vincent G. Burns

4. Zoe Wees - Control - "Preobrazba" - Franz Kafka

5. Vitamin String Quartet - Earned It - "Mala plesalka" - Cathy Marie Buchanan

6. Ludovico Eniaudi - Primavera - "Gosenica" - Ciril Kosmač

7. Armando Morabito - Angel (feat. Julie Elven) - "Svila" - Alessandro Baricco

8. Abel Korzeniowski - Table for Two - "Zgodbe za razmislek" - Jorge Bucay

9. Armando Morabito - Rising Force (feat. Tina Guo) - "Darilo števil" - Yoko Ogawa

10. Armando Morabito - Sea of Atlas (feat. Julie Elven & Tina Guo) - "Čigavo življenje" - Maurice Béjart

Knjige in glasba
DSC03405.jpg

EKIPA

Plesalke:

Katja Vidmar, Sara Brčvak, Neža Banovec, Petra Ramovš, Ana Mužič, Kristi Kruusmaa, Iva Šantek, Sara Bračun Duhovnik (bivši plesalki: Zala Šušteršič, Kristina Kolbezen)

 

Koreografija, tekst, izbor glasbe in avtorica: Katja Vidmar

Sokoreografinji: Neža Banovec, Sara Brčvak

Oblikovanje luči in ton: Matej Šarf, Nik Keber, Albert Podrekar

Fotografija in projekcija: Albert Podrekar

Produkcija: Albert Podrekar

Častna pokroviteljica: Vlasta Nussdorfer

Spletni medijski pokrovitelj: Barbra Drnač - Parada plesa

Pokrovitelj: Lelosi, Knauf Insulation, Radio Ekspres, Center za specialno fizioterapijo in manualno terapijo

Podpornik: Sazas, Radio Hit, RA Slovenija (Val 202, 1. program), Večer

Ekipa
Katja Vidmar

KATJA VIDMAR

Knjiga (The Book) je vse, kar sem in čutim. Knjige in glasba kot inspiracija, ples za izražnje najbolj intimnih in skritih občutkov in risanje kot sprostitev in odklop os sveta. Čeprav je nastajala dolgo časa, se je vmes spreminjala, dopolnjevala in verjamem, da je tako tudi prav. Vsaka od knjig in koreografij ima svoj simbolni pomen, projekcija in izbor glasbe pa sta tista, ki povežeta vse v celoto in sporočilo. Veliko ur smo preživeli v dvorani in vem, da je za plesalke naporno ob službi, družini, obveznostih ... preživeti svoj prosti čas na treningih, zato sem res iz srca hvaležna Sari Brčvak, Neži Banovec, Zali Šušteršič, Petri Ramovš, Ani Mužič, Kristini Kolbezen in Kristi Kruusmaa, za vse dni in ure, ko smo ustvarjale in vadile, da je predstava končana in čaka svojo uprizoritev. Ker je to že moja četrta celovečerna predstava poleg štirih plesnih pravljic in vseh plesnih projektov, sem ponosna, da še vedno ustvarjamo, produciramo, darujemo in PLEŠEMO. Hvaležna pa sem tudi, da bo gospa Vlasta Nussdorfer ponovno naša častna pokroviteljica, Parada plesa - Barbra Drnač - Paradaplesa.si naša spletna pokroviteljica, da sta mi pri koreografiranju in ustvarjanju pomagali Sara Brčvak in Neža Banovec, da bosta Matej Šarf in Nik Keber naša lučkarja, predvsem pa, da je naš producent Albert s svojimi idejami, projekcijo, izborom glasbe in montažo dopolnil tisto, kar da predstavi končno podobo.

SARA BRČVAK

Moja najljubša knjiga je "Moje življenje" od Isadore Duncan. Knjigo bi priporočila zaradi sporočila, da je v življenju vse mogoče. In zato so trenutki tisti, ki so v resnici vse.


Sodelovanje v predstavi Knjiga mi pomeni še eno zelo lepo plesno izkušnjo, veselje in druženje s srčnimi ljudmi in plesalci. Pomoč ljudem skozi ples.

Primavera je moja najljubša točka v predstavi. Imam zelo lepe spomine na druženje in ustvarjanje s Katjo. Poleg tega Primavera ponazarja prebujanje, nove začetke, naravo, svet v barvah … 


Ples mi pomeni veselje, strast, igrivost. 

Sara Brčvak
Neža Banovec

NEŽA BANOVEC

Doma imam že kar obširno domačo knjižnico in lahko rečem, da ima vsaka knjiga prav posebno mesto. Rada berem Hermanna Hesse-ja, kjer skozi njegove knjige (Siddharta, Demian, Stepni volk) spoznavam samo sebe. Všeč sta mi tudi Milan Kundera (Neznosna lahkotnost bivanja, Nesmrtnost) in pa Albert Camus, ker mi pomagata razumeti samo življenje in težave, ki jih le to prinaša. Pred nekaj meseci pa me je odprtih ust pustila tudi knjiga Dora in minotaver, ki govori o tragičnem in trpečem odnosu med Doro Maar in Pablom Picassom.


Sodelovanje v predstavi Knjiga mi pomeni veliko. Dobila bom novo izkušnjo in res se veselim, da končno spet stopim na oder.


Moj najljubši del predstave je pravzaprav sam proces ustvarjanja. Nimam najljubše točke, saj menim, da ima vsaka prav poseben čar. Ples zame pomeni način življenja, je del mene in moje osebnosti.

ZALA ŠUŠTERŠIČ (prenehala)

Moja najljubša knjiga je zgodba z naslovom “The perks of being a wallflower”, ki govori o življenju in čustvih glavnega junaka Charlija. Priporočila bi jo predvsem najstnikom (pa seveda tudi drugim) saj knjiga govori o fantu ki je pravkar vstopil v srednjo šolo in zelo lepo razlaga svoje občutke in dogodivščine. 

Zelo sem ponosna, da lahko sodelujem v taki predstavi kot je predstava Knjiga, saj tudi še nikoli nisem bila del česa tako velikega.

Najbolj mi je všeč koreografija "Darilo števil", saj se v njej res veliko dogaja, smo pa zato zanjo porabili toliko več časa.

Ples zame pomeni res res veliko. Je moja oblika sprostitve in mi pomaga vsakič ko se ne počutim dobro. Spremlja me že od otroštva in res si ne bi mogla predstavljati življenja brez njega.

Zala Šušteršič
Petra Ramovš

PETRA RAMOVŠ

Moja knjiga bi bila Muriel Barbery: Eleganca Ježa – inteligenten, na trenutke duhovit in celo malce filozofski roman o pomenu lepote v tem čudnem svetu. Ego, snobizem in vzvišenost nad ljudmi, ki je meni tako daleč stran prikaže točno tako, kot razmišljam sama, na drugi strani pa občutek za kulturo, umetnost in naravne inteligence. 


Sodelovanje v tej predstavi mi pomeni več stvari: da plešem, da lahko še
vedno plešem, da smo gib in glasbo povezali z izbranimi knjigami, da smo
dobrodelni ter kot nega pika na i, da v tem pestrem načinu življenja, najdemo trenutke, ki si jih včasih težko izborimo, treniramo in skupaj dosežemo lep plesni projekt. Štejem si v čast, da sem izbrana v ekipo Katje Vidmar.


Iz naše predstave bi izpostavila solo Neže Banovec "Mala plesalka", ker ima vse elemente plesa kot ga čutim jaz. Skupna pa "Koča strica Toma", ker mi je enostavno plesno (in glasbeno) najbližje.


Ples mi pomeni svoboda, občutki, ki jih lahko izražam, čutenje. Med plesom se sproži sreča, radost – v trenutku, ko plešem, lahko objamem ves svet. Občutek in zavedanje, da lahko, da se prepustim glasbi in uživam v koreografiji v plesni dvorani in na odru ali v spontanem gibu doma ali na plesišču.

ANA MUŽIČ

Moja najljubša knjiga je "V vrtincu", avtorice Margaret Mitchell -  ljubezenska zgodba, ki se med državljansko vojno odvija na jugu Amerike.
Glavna junakinja v začetku romana na prvi pogled deluje brezvestno in sebično, nato pa se njeni standardi in motivi zaradi spremembe družbenega in ekonomskega statusa spremenijo. Gre za zgodbo o preživetju, ki je polna strasti med dvema pogumnima človekoma. 


Veseli me, da lahko s plesno umetnostjo pomagam. Ponosna sem, da je tokrat humanitarna pomoč namenjena fundaciji VID, s katero smo že sodelovali.


Kot izvajalki sta mi najljubši plesni točki "Preobrazba" in "Zgodbe za razmislek"; kot gledalko pa me je najbolj prevzel solo Neže Banovec "Mala plesalka". Zakaj? Všeč mi je glasba, koreografija, izvedba, zgodba,... 


Ples je moja strast, ki me napolni z energijo in mi daje življenjsko moč, pomeni mi rekreacijo, sprostitev, estetiko, eleganco, užitek ter pobeg od vsakodnevnih obveznosti in skrbi.

Ana Mužič
Kristi Kruusmaa

KRISTI KRUUSMAA

Favorite books? Anything from H.Murakami. His surreal world somehow becomes so relatable and makes one wonder about reality itself and believe that anything is possible not sure it was clear enough


I am an absolute book geek so when most people live in the world of expensive posessions then my main posession is my books, so working on a book-related project is close to my heart

I admire The Mass act - it just feels very powerful

Dancing is my happy place

KRISTINA KOLBEZEN (prenehala)

Moja najljubša knjiga je "Ženske, ki preveč ljubijo". Priporočam, ker zbistri marsikateri odnos, ti da uvid v postavljanje in upoštevanje svojih meja in meja drugih ter omogoča začetek razumevanja vseh vrst odnosov.


Sodelovanje v predstavi je v bistvu prelomnica v mojem življenju, nekaj, kar končno počnem izključno zase. Prav tako gre za uresničitev sanj - stati na odru in biti del predstave, biti del glasbe,  skupine, dogajanja, umetnosti.


Najlubša točka predstave je "Preobrazba", ker mi je omogočila največ napredovanja in hkrati izražanje. Noro mi je všeč tudi pesem, v kateri Katja sama pleše, smisel zapora, počutja tam.


Ples zame pomeni smisel življenja. Smisel vsakega dneva, jutra in večera.

Kristina Kolbezen
DSC04919_p_pp.jpg

IVA ŠANTEK

Moram priznati, da bi morala več časa posvetiti branju. Nekako nimam te »navade« in vedno najdem nek drug način sprostitve. Omenila bi dve knjigi, ki sta mi posebej pri srcu - Gogoljev »Plašč« in Kafkova »Preobrazba«. Knjigi sta v meni vzbudili različne emocije in me vzpodbudile k razmišljanju o naši nehvaležnosti, o družbi, o naši sreči, predvsem pa o tem, kako bi morali hoditi po svetu z odprtim srcem in posvetiti del sebe drugim okoli nas. 

Sodelovanje v predstavi »Knjiga« mi ogromno pomeni. To je prva predstava poleg otroške pravljice »Objemi drevo«, v kateri bom zaplesala kot plesalka Katja Dance Company. Ko sem prvič videla posnetek predstave, sem komaj čakala, da me je Katja pričela učiti koreografije. In sedaj, po vsem vloženem trudu, je končno napočil trenutek prvega nastopa v predstavi. Tega se neizmerno veselim. Obožujem oder, glasbo, ples. Pogrešala sem žive nastope.

Najbolj pri srcu sta mi točki Control (Kafka: Preobrazba), ker mi predstavlja plesni izziv zaradi zahtevnosti in čustvenosti; in točka Rising Force (Ogawa: Darilo števil), ki je zelo močna in izžareva energijo.

Ples je moj način življenja. Plešem povsod in kadarkoli, če sem srečna ali žalostna, polna energije ali zaspana, v sobi, dvorani, kuhinji ali parku. Ples je izražanje čustev, povezovanje z ljudmi in s samim seboj. Občutek prenašanja energije publiki in med plesalci je enkraten.

SARA BRAČUN DUHOVNIK

Težko povem, katera je moja najljubša knjiga, ampak nekaj od prebranih pa mi bo zagotovo za vedno ostalo v spominu. Ena od teh je “Preprosta resnica”, ki govori o umoru na kmetiji Amišev. Sama z njihovo kulturo, načinom življenja in dojemanja sveta nisem bila nikoli prej v stiku in mi je bilo zelo zanimivo, kako se zgodba glede na to nepričakovano zaplete in razplete.

Zelo sem vesela, da lahko sodelujem v predstavi Knjiga in s svojo ljubeznijo do plesa pomagam ljudem.

Težko se odločim, katera točka v predstavi mi je najbolj všeč, vsaka zase je nekaj posebnega, unikatnega in prinaša svoje sporočilo.
 
Zame je ples najboljši način izražanja, sprostitve in ustvarjanja, saj je del mene in me spremlja že skoraj celo življenje.

Sara Bračun Duhovnik.jpg
Ocene gledalcev

OCENE GLEDALCEV

Sabrina Schifrer

Katja and her Dance Company are amazing. I was blown away by their new show "The book". It is a masterpiece of accuracy, creativity and professional teamwork. The story is understandable through emotions, movements and sounds. I appreciate their work to a high level and support them to perform their shows also in Austria. Katja Dance Company is enriching the cultural landscape of each region they are performing in. Thank you for your professional work - keep on rocking the stage!

Sabrina Schifrer (President Wunderwelten Assosiation, Journalist Radio Agora, Klagenfurt, Austria)

Silva-Kastelic_manjša-133x200.jpg

Predstava KNJIGA v režiji Katje Vidmar, profesorice slovenščine na naši šoli, je za slovenski prostor velika obogatitev, saj na izviren način odpira vrata v svet umetnosti, ustvarjanja, branja – kar človeka usmerja k tistemu VEČ, po čemer hrepeni, k branju, tj. odkrivanju svetov, ki mu širijo obzorja, osmišljajo življenje in dajejo upanje … Ob knjigah, ki so zaznamovale avtorico, vsak dobi spodbudo, da odkriva pomen knjig, ki so oblikovale njegovo življenje. Predstava je umetniški presežek, saj ob prepletanju plesa, glasbe in zgodbe človeku dviga duha in ga spodbudi, da na novo odkrije bogastvo knjige in predvsem daje spoznanje, da je vsak odprta knjiga. To je posebna lepota, da smo drug drugemu spodbuda kot odprte žive knjige … da ŽIVLJENJE piše z nami zanimive zgodbe …     

Za dijake, naše zaposlene in za mentorje dijakom na praktičnem usposabljanju je predstava KNJIGA veliko darilo, ki smo ga s hvaležnostjo sprejeli in tudi s ponosom, da je Katja Vidmar del našega kolektiva. 

Ravnateljica Srednje zdravstvene šole Ljubljana: mag. Silva Kastelic

Daliborka Podboj

In se v plesu estetike ter razgibanih likovnih oblik belih trakov zaključi ta knjižna plesna domislica, multimedijska predstava Knjiga Katje Vidmar, ki je navdušene gledalce postavila na noge. In kot pravijo, jabolko ne pade daleč od drevesa, tako tudi plesalka in koreografinja Katja Vidmar uspešno nadaljuje družinsko plesno poslanstvo, ki se je gradilo v prvi sodobni plesni šoli Mete Vidmar, sestre Cirila Vidmarja, Katjinega dedka.

 

Celotna recenzija predstave...

Daliborka Podboj (Plesna recenzentka, učenka Žive Kraigher v Studiu za svobodni ples, v letih 1975-1987 je tudi prevzela umetniško vodstvo studia, Ljubljana)

1053017_10204498080516917_934840697580036113_o.jpeg

Katja Vidmar speaks, her voice is pleasantly warm and passionate. Unfortunately I don't understand what she says, but the pictures tell about books, possibly about her love of reading.

The dance scene begins with touching music. The femininity of women is coming Into a highlight. Her moves are soft, sexy, and strong. The atmospheric light underlines the sensual power of women.

The dance choreographies are accompanied by impressive videos by Albert Podrekar on the big screen in the background. They change from book to book. Pictures with their stories, told by the choreographer and dancer Katja herself, or accompanied by a male voice. For me, they are memorial walks. A visit to a coffee house. Nostalgic. Dreamy. An open book, the pages turned by the wind. Joy of the sun and charm of wings widen the space.

Katja succeeds in a mixture of eroticism and playfulness. Her delicate, feminine nature and their clear lines with resolute firmness reveal fine details. Her power and love for dance emerges immensely.

Careful attention is paid to the costumes. It's a casual style that will turn into expressing femininity in all its different facets.
Her alternation of steadfastly energetic and softly falling movements keeps the enduring performance to the last in momentum. The dramaturgical sequence with the sensitive and stable orientation shows a lively child-woman full of joy and heart, as well as the graceful, confident adult in all her commitment, in her stage fire.

Colorful, blazing, jagged, matric. Flowing, natural, herbal. All is included and provides surprises.
Her sense of flow and tempo, her versatility, the implementation of her choreographic ideas she develops for her team and the solos she creates, especially where she created it for the young women, are stunning. The dance full of momentum, spirals and light-footed jumps, extremely smooth, fascinated me. It is clear that these danced floods require intensive training and physical implementation skills.

Pure precision and joy of experience in Katja's universal book world.

Klaudia Ahrer (Dance, Performer, Choreographer. Training as an integrative dance teacher and qualified life and social worker, Mentor. Dance areas - Ballett, Acrobatics, Oriental, Afro, Contact, HipHop, Butoh and Feldenkrais. Klagenfurt, Austria)

Ančka

Ko sem bila povabljena na predstavo Knjiga, nisem vedela, kaj naj pričakujem. Ko se je predstava pričela, sem bila navdušena. Zelo me je impresionirala skladnost gibov plesalk. Zelo prijetno in izvirno je bilo tudi spremno besedilo in slikovna podlaga. 
Skratka super. Čestitam.
Sem uživala.

Dobrodelnost

DOBRODELNOST

Del izkupička od prodanih vstopnic namenjamo Zavodu VID iz Kranja.

"Humanitarni zavod VID je bil prvi dobrodelni in humanitarni zavod v Sloveniji, ki bo čez dobro leto in pol praznoval že svojo 30 letnico. Otrokom in njihovim družinam pomagamo obrniti življenje na bolje. Z dobrimi ljudmi, donatorji, podjetji in posamezniki omogočamo otrokom invalidske pripomočke in tudi storitve, ki prispevajo k lajšanju njihovega življenja, omogočajo učenje in izobraževanje s pripomočki za slepe in slabovidne itd. Že nekaj tisoč otrok širom Slovenije je bilo deležne naše pomoči, ki so vedno konkretne in celovite, prilagojene posameznemu otroku in rešitvi njegove težave.  Saj verjamemo, da le z rešitvijo problema v celoti lahko otrok postane bolj samostojen in s tem pomagamo tudi k razbremenitvi družine. Občutek, da smo bili prav mi tisti, ki smo se dotaknili številnih življenj najbolj ogrožene populacije otrok in jim uspeli obrniti življenje na bolje, je čudovit. In verjamemo, da takšen občutek z nami delijo tudi vsi naši podporniki in seveda tudi vsi v Katja Dance Company."

Novice
DSC02772_p.jpg

NOVICE