top of page

Plesni dobrodelni dvojček

Updated: Dec 18, 2022

Preteklo sredo in četrtek je na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana potekal "plesni dvojček" Katja Dance Company, saj smo v sredo uprizorili plesno pravljico Objemi drevo za otroke iz različnih šol, ki jih pripeljejo prostovoljci Rdečega križa, v četrtek pa smo predstavo Knjiga plesali mentoricam PUD-a (Praktično usposabljanje z delom) in zaposlenimi SZŠLJ. Prisotne je nagovorila tudi ravnateljica šole, gospa Silva Kastelic, in organizatorica PUD-a, gospa Tatjana Koritnik ter nekaj dijakinj, ki so predstavile svoje izkušnje s prakse.


December naj bi bil mesec veselja in dobrih del za soljudi. S tem namenom smo v decembru pripravili obilico plesnih dogodkov, da razveselimo otroke, jim predstavimo temo naše pravljice o sodelovanju in skrbi za pomoči potrebne, kakor tudi približamo umetnost plesa mladim in starejšim na pripovedni način, s plesom, besedilom, glasbo in projekcijo, ki so značilna kombinacija naših predstav, zato upamo, da bo predstava Knjiga, ki poleg tega širi navdušenje za branje in razmislek o naših dejanjih in našem življenju, dosegla čim več ljudi.


Pravljico so plesalke odplesale že v Gorici in Novi Gorici prejšnji teden - Katja Vidmar v vlogi mravljice, Sara Brčvak v vlogi čebelice, Zala Šušterišič v vlogi kresničke in Iva Šantek v vlogi ubogega ježka, ki mu je drevo malce prekrižalo načrte pri igri s prijatelji :) Otroci so bili navdušeni, z radovednimi očmi so sledili zgodbi s srečnim koncem, in si oddahnili, ko so videli, kako so prijatelji zgradili hiško ježku.


Gostovanja izven gledališč predstavljajo poseben izziv. Še posebej pri plesu, kjer je še kako pomembna plesna podlaga. Naše predstave so usklajene z lučnim oblikovanjem in videoprojekcijo, plesalke pa se med predstavo tudi nekajkrat preoblečejo. To zahteva v športnih dvoranah prav poseben pristop in veliko energije, da se tako predstavo s tehničnimi posebnostmi tudi realizira. Tako so priprave na predstavo potekale praktično cel dan, saj je bilo potrebno poleg sedežev za gledalce na lokacijo pripeljati in postaviti celoten oder. Torej ozvočenje, luči, meglo, projektor in projekcijsko platno, mikrofone, mešalne mize.

Veseli smo, da nam je s pomočjo šolskega lučkarja Mateja Bračkota in našega tehnika Nik Kebra to tudi uspelo.

Tako je bilo vse pripravljeno in ko prišli vsi gostje, smo ob 18. uri začeli s predstavo. Po navdahnjenem nagovoru ravnateljice šole, gospe mag. Silve Kastelic, ki je izkazala zahvalo prisotnim gostom, ki omogočajo PUD dijakom šole in jih ta način pripravijo na medicinski poklic, je goste nagovorila tudi gospa Tatjana Koritnik, organizatorica PUD-a na šoli, nato pa so dijakinje šole predstavile nekaj lastnih izkušenj.

Uvodne nagovore pa je zaključil gospod Aleš Pajestka, predstavnik zavoda VID iz Kranja, ki Katja Dance Company namenja finančno pomoč za njihovo poslanstvo pomoči otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami iz plesne predstave Knjiga.

Nato se je na velikem projekcijskem platnu, ob udarnem zvoku prikazala uvodna špica naše tako posebne plesne predstave Knjiga.

Tokrat so nastopile: Katja Vidmar, Sara Brčvak, Neža Banovec, Zala Šušteršič, Petra Ramovš, Ana Mužič in Kristina Kolbezen.

Plesno popotovanje s plesnimi točkami povezovale teme izbranih knjig, ki so nagovorile Katjo Vidmar, koreografinjo in ustvarjalko predstave. Navdušeni gledalci so z glasnim aplavzom nagradili plesalke.

Pogovor o vtisih gledalcev je nato sledil v jedilnici šole, kjer so pripravili pogostitev kot priložnost za medsebojno spozavanjaje in nova prijateljstva. Srednja zdravstvena šola Ljubljana je prav posebna šola, v kateri delajo ljudje, ki jim je mar, ki se trudijo dvigniti raven slovenskega zdravstva, spodbujajo medsebojno sodelovanje in vključevanje mladih v zdravstveni sistem, širijo prostovoljstvo in nudijo sočutje ter vzgajajo samostojne in odgovorne mlade, ki bodo znali in z navdušenjem opravljali svoj zahteven poklic.


S plesno pravljico bomo razveselili še otroke in vnuke zaposlenih na SZŠLJ, nato pa sledita še gostovanji v Laškem in Sežani, predstavo Knjiga pa si predvidoma lahko naslednjič ogledate v Centru kulture Španci borci v Ljubljani 17. februarja 2023 ob 20. uri.


Pa še fotoutrinki predstave na spletni strani ali v nadaljevanju:


102 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare