top of page

Predstavljamo plesalko Špelo Dolinar

Prav gotovo ni skrivnost, da so ljudje glavna komponenta plesne skupine. Taki srčni, osredotočeni, dobrovoljni, lojalni vloženemu času, energiji, sredstvom in dobri volji. Taki, ki soljudem nekaj prinesejo in ne odnesejo. Taki, ki razumejo soodvisnosti in pomembnost posameznika v celoti, v skupini z drugimi!

Po pogledu na vsa imena šestletne plesne zgodovine Katja Dance Company (zvrstilo se jih je kar 41!) čutimo globoko spoštovanje do preteklega dogajanja. Eno od imen pa prav gotovo izstopa - tako po izjemni pozitivni energiji, vedno nasmejanem obrazu, dobrovoljnosti, prijaznosti in zanesljivosti, kot tudi po izjemnem portfelju vlog v predstavah Katja Dance Company, kar odraža dobro kemijo v naši sredini.

Danes vam skozi kratek pogovor predstavljamo umetnico in našo plesalko Špelo Dolinar, morda celo največjega "dobrovoljčka" Katja Dance Company.

Včasih je težko uskladiti vse skupaj, a ples "da" trikrat več kot "vzame".

Pozdravljena Špela, najprej vse najboljše za tvoj rojstni dan, ki ga praznuješ te dni. Morda za začetek izberi tri besede, ki te najbolj opisujejo kot človeka.

Verjetno me najbolj opisujeta vedra in energična narava. Sem nasmejano in aktivno dekle, ki ne pozna obstanka ali dolgčasa. Venomer se mi nekam mudi, s svojo dinamičnostjo pa rada motiviram in navdihujem okolico. Dobro »nabrušen jeziček«, ki rad govori, je prav zagotovo še ena od tistih lastnosti, po katerih me množica dobro pozna. (smeh)


V plesu si že od rane mladosti. Nameni nam nekaj besed o tvojih plesnih začetkih in plesnem popotovanju do sedanjih dni.

Vse je res. Ne morem verjeti, kako hitro čas beži, a ravno zato se venomer bolj zavedam, kako velik delež predstavlja ples v mojem življenju, saj me spremlja že od malih nog.


Moja ljuba mati je moj plesni talent prepoznala že pri štirih letih in me vpisala na uvodne baletne urice, ki pa niso dolgo časa trajale, saj se mojega nemirnega duha ni dalo potešiti na ta način, zato sem se kmalu znašla v ritmični gimnastiki. Svoje pravo plesno zadovoljsto sem našla v hitrih ritmih hip- hopa, pri šestih letih, v plesni šoli Urška, kjer sem osvojila kar nekaj 'lovorik' in vztrajala več kot 12 let.


Naša skupna pot se je pričela v drugi polovici leta 2017, ko smo te povabili v gledališko plesno predstavo Življenje je vrednota, plesala si v prvih dveh plesnih pravljicah Naš svet je drugačen in Oprosti, ter nato še v plesni predstavi Project X. Sedaj se vračaš v pravljico Objemi drevo, v kateri boš jutri prvič zaplesala pred publiko. Kako bi opisala naše skupne začetke in skupno pot v Katja Dance Company?

Sodelovanje s Katja Dance Company bi opisala kot »harmonično potovanje duš«. Mi nismo le plesalci, ki sodelujejo. Smo družina, ki si pomaga, skrbi in stoji ob strani ves čas, tudi za odri.


Katjo in Alberta sem spoznala v času svoje »plesne pavze«, (začetek 20-tih let), ki sta me s svojo ljubeznijo in odprtostjo povabila v svoj plesni krog ter odkrila tanjčico plesa na čisto drugem nivoju. Po vseh letih plesa povezanega s tekmovanji, me sčasoma slednja več niso osrečevala. Potrebovala sem nov 'izziv'. Ne le, da sem se naučila jazz korakov, tu ni manjkalo dramske igre in plesa, kjer sem se popolnoma našla, zato, (med drugim), tako rada plešem v plesnih pravljicah, v katerih si lahko dam duška. Dobrodelna nota je še eno čudovito poslanstvo Katja Dance Company. S svojim gibom, s plesom pomagati drugemu je res nekaj neopisljivo lepega. Zelo sem jima hvaležna, saj zaradi njiju ponovno verjamem v ples, in v dobrodelnost.


Si zaposlena in umetniško ustvarjaš v svojem kreativnem kotičku Kreativna hišica. Kako najdeš čas še za ples?

V sebi nosim veliko kreative, zato se tudi v redni službi ukvarjam z marketingom, po službi pa ustvarjam za svojo Kreativno hišico. Umetniški način izražanja me sprošča in polni. Ples tako teši potrebo po kreativnem in fizičnem izražanju ter me sprošča, psihično in čustveno. Lahko se mu prepustim, je čas »zase«, zato je del mojega vsakdana. Včasih je težko uskladiti vse skupaj, a "da" trikrat več kot vzame.

Kako gledaš na ples, kaj ti pomeni, kaj ti daje in kaj ti vzame... Kdo je Špela plesalka in kaj občutiš ko plešeš in ko stopiš pred publiko?

Ob plesu se v meni prebudi smejoča, strastna, razigrana duša. Dviguje in bodri me tudi v težjih trenutkih. Je filter skozi katerega spoznavam sebe, se hranim in krepim, kot tudi pomagam drugim. Skozi leta je izoblikoval mojo osebnost, gibko telo, okrepil duha in domišljijo ter »odprl« mnoge dele sebstva. Res je, da je potrebno veliko odrekanja, a plesna udejstvovanja širijo mojega duha, z vsakim nastopom pa odkrijem nov delček sebe.


Kaj bi sporočila drugim plesalcem, ki bi se nam morda želeli pridružiti v plesnih produkcijah Katja Dance Company

Pridite in preverite. Nimate česa izgubiti,...no razen nekaj časa, ker se vam bo zagotovo zahotelo postati del zgodbe... (smeh) Res nimate kaj izgubiti, pridobite pa lahko veliko. Vabljeni v našo družbo!


Špela hvala, vse dobro ti želimo ob rojstnem dnevu, jutri pa krasen in doživet premierni nastop v plesni pravljici Objemi drevo.

In na koncu še naše povabilo, katerega prosimo prenesite tudi prijateljem in znancem, skratka vsem, ki bi se nam želeli pridružiti.

​V svoje vrste vabimo nove predane in srčne plesalke in plesalce, ki si želijo svoj talent in ljubezen do plesa živeti v svojem prostem času na odrih doma in v tujini.

Se želite plesno izražati, želite vplivati na okolje, želite delati z drugimi plesalci?

Zaželjeno:

  • dobro plesno znanje

  • razpoložljiv čas za vaje in nastope

  • pozitivna energija in želja po delu v skupini

  • odgovornost, predanost in zavzetost pri delu

Glede na vaše plesno znanje in zvrst vas bomo vkjučevali v različne plesne projekte, ki lahko trajajo tudi dlje časa.

Informacije na:

telefon: 041 649 599


316 views0 comments
bottom of page