top of page

Sara Brčvak

Updated: Apr 5, 2023

Plesalka po duši in v srcu

Sara je pred kratkim pridobila naziv plesalke (NPK) in svoje plesno znanje predaja mladim jazz baletkam in odraslim plesalkam na jazzu za odrasle. V plesu res uživa in sodeluje v projektih Katja Dance Company.

Foto: Albert Podrekar


Kdaj in kako si pričela s plesom?

Že moji prvi koraki so se hitro začeli zibati v ritmih glasbe. In tako so me moji starši, ko sem dopolnila tri leta, vpisali v plesno šolo. Od takrat je ples postal način mojega življenja.

In, kakorkoli se v življenju vrtim, mi življenje vedno prinese ples na mojo pot. Zato sem se tudi odločila, da svoje plesno znanje potrdim z NPK Plesalka.


Kako je prišlo do tvojega sodelovanja v plesnih predstavah KDC?

Verjamem, da kar nam je v življenju namenjeno, nam življenje prinese. In tako se je začela tudi moja plesna zgodba v KDC. Po nekaj letih raziskovanja drugih plesnih žanrov, sem začela pogrešati jazz. In tako sem konec poletja, nekaj let nazaj, pregledala programe in urnike različnih plesnih šol ter našla KDC. Ko sem prvič prišla na trening Jazza, me je Katja povabila k sodelovanju v plesnih predstavah.


Kaj čutiš, ko stojiš na odru?

Stati na odru ali jahati konje se mi zdi zelo podoben princip … v rokah imaš vajeti, ampak jih v resnici nimaš. In ravno ta kontradiktoren občutek mi daje svobodo in dih. Ko stojim na odru, zunanji svet izgine in ostanem le jaz.


Kaj ti predstavlja največji izziv v tvojem plesnem življenju? Te je česa strah?

Preprosto … ples je moje življenje in moje življenje je ples … ples in življenje sta pri meni tesno prepletena. Tako, kot mi je v življenju izziv biti iz dneva v dan še boljši človek, mi je enako v plesu izziv, kako biti iz dneva v dan še boljša plesalka.

V mojem plesu je prostor le za strast, veselje in razigranost, ni prostora za strah.


Kako poteka tvoja priprava na nastop?

Zelo na kratko … moja priprava na nastop se je začela tistega dne, ko so moje nogice prvič začutile ritem. In ta priprava se do danes še ni končala.


Kaj te navdahnilo za poučevanje jazza otrok in odraslih?

Meni daje ples navdih in motivacijo za življenje. In vem, da znam svojim plesalkam in plesalcem to predajati naprej.


Kako bi predstavila tvoje jazz klase v KDC?

Veselje in nasmejanost skozi strokovnost in kreativnost. Predvsem pa stremim k temu, da po končanem treningu vedno znova zagledam nasmehe na obrazih.


Kaj se bomo učili in kako poteka tvoja ura?

Glede na to, da so na moji plesni poti, vedno bili in vedno tudi bodo, različni plesni žanri, je ravno jazz moja rdeča plesna nit.

Jazz temelji na osnovah baletne tehnike, kar je naša osnova, ki je tehnična in elegantna. Ker pa vseeno dopušča veliko svobodnega izražanja v ustvarjanju in gibu, v naše koreografije vključujemo tudi ostale plesne žanre.


Kako premagati strah, sram pred zavedanjem lastnega telesa in izražanjem plesnega giba?

Tako, da sploh nimamo strahu in sramu pred zavedanjem lastnega telesa in smo to, kar v resnici smo. Da imamo zavedanje, da smo edinstveni in unikatni ter plešemo iz sebe, za sebe, le sebe.


Zakaj bi se nekdo odločil, da prične z vadbo jazza pri tebi?

Ker verjamem, da znam svojim plesalkam pokazati ples kot motivacijo za doseganje ciljev na ostalih področjih življenja.


Naj naše življenje postane naš ples.


Pridružite se Sari:


200 views0 comments

Comentarios


bottom of page