top of page

Iva Šantek - novi "ježek" v plesni pravljici Objemi drevo!

Updated: Dec 8, 2022

Nocoj bo v Kulturnem domu Gorica svojo premiero na odru doživela Iva Šantek, naša nova plesalka, ki se nam je pred nekaj meseci pridružila. Poleg nocojšnjega nastopa v italijanskem delu Gorice jo nato čakata še dve uprizoritvi v Novi Gorici, prav tako v Kulturnem domu.


Iva je precej zanimiva plesalka. Venomer nasmejana in dobre volje, a hkrati realna in skromna. Danes vam jo želimo predstaviti in ji na ta način izreči našo dobrodošlico, saj je v našo sredino prinesla nekaj svežega, predvsem pa veliko smeha.


Še opozorilo - Iva prihaja iz Hrvaške (Reka), zato bomo njene besede pustili v originalu, kdaj drugič pa dodali še prevod za tiste, ki spodnjega ne razumete zadosti dobro.


Care to dance - dance to care - naše geslo, ki mu sledimo in kateremu več kot očitno sledi tudi Iva.

Pozdravljena Iva, za začetek izberi tri besede, ki te najbolj opisujejo kot človeka.

Uff, nikad nisam voljela ovo pitanje ovo pitanje jer je teško. 3 riječi? Rekla bih: "vedra (vesela), uporna i otvorena".


Prihajaš iz Reke in imaš pisano plesno preteklost. Nameni nam nekaj besed o tvojih plesnih začetkih in plesnem popotovanju

Plesom sam se počela baviti sa 7 godina u plesnoj udruzi Ri Dance Rijeka. Sjećam se svega kao da je bilo jučer. Obožavala sam dolaziti na probe i, iako mi u početku nije dobro išlo, petak je bio moji najdraži dan jer smo tada imali probu (ha-ha, to imam čak zapisano i u dnevniku). Nikada neću zaboraviti svoju prvu predstavu (sa 7 godina), u kojoj smo plesali na muziku iz filma Briljantin, u žutim suknjicama. Kako sam se samo važno i ponosno osjećala kada sam stala na pozornicu... Da ne duljim, ples je bio (i ostao) moja najdraža aktivnost, a naša dvorana i grupa najdraže mjesto, gdje sam se uvijek osjećala sigurno i jednostavno svoje. Za svu tu ljubav uvelike su zaslužni moji plesni treneri - Dolores Bugarin i Valter Hrabar, koji su nas uvijek s puno strpljenja učili plesnim koracima, ali i onom bitnijem, pravim vrijednostima u životu i trenutcima koji se trebaju cijeniti. S njima, a posebno s Dolores, sam provela jako puno lijepih trenutaka i na svemu sam im beskrajno zahvalna.


Delaš na onkološkem inštitutu - kako usklajuješ ples, vaje in nastope z delovnimi obveznostmi in obiskovanjem družine in prijateljev na Reki?

Vjerujem da se u životu sve stigne ako se osoba dobro organizira i posloži prioritete. Obitelj mi je uvijek bila prioritet te vikendima, kad uspijem, putujem u Rijeku ili Zagreb gdje mi živi brat. Ako ne, dođu oni k meni :) Srećom pa Rijeka/Zagreb i Ljubljana nisu jako daleko, tako da u slučaju neke hitnoće, uvijek mogu sjesti u auto, autobus ili vlak i doma sam za 2 sata.

U Rijeci se vidim i s prijateljima, a neki od njih dođu u Ljubljanu na izlet, pa tada nadoknadimo sve što se ne vidimo radi daljine. Što se tiče posla, on mi je trenutno, u ovoj fazi života, dosta važan, ali imam sreću da mi, bez obzira koliko radila, večeri uglavnom ostaju slobodne za treninge. Smatram da je jako bitno da osoba ima svoj "ispušni ventil", koji je, u mojem slučaju ples, tako da se trudim biti prisutna na svakoj probi. To je ono što me ispunjava i veseli.


Kako si prišla v stik z nami (Katja Dance Company) in kako bi opisala naše sodelovanje?

Za Katja Dance Company sam saznala "slučejno", kada sam na internetu tražila grupu kojoj bih se pridružila. Pažljivo sam gledala sve grupe, tražila njihove snimke na youtube, neke čak i kontaktirala te prisustvovala njihovim na probama, ali eto, nekako sam se našla ovdje :) Iako u KDC plešem samo par mjeseci, mogu reći da se osjećam kao da sam tu puno dulje i jako sam zadovoljna onime što radimo. Sviđa mi se zo što je glavni cilj KDC isti kao što je to bio u mojoj prijašnjoj grupi Ri Dance-u, a to je ostaviti utisak, emociju i navesti publiku na razmišljanje.


V torek boš prvič nastopila v vlogi ježka v plesni pravljici Objemi drevo v Gorici v Italiji, ter nato še v Novi Gorici. Kakšni so tvoji občutki, pričakovanja,...

Jako se veselim i jako sam uzbuđena. Radi se o predstavi za djecu, kojoj je cilj nasmijati, ali i prenjeti poruku na način prilagođen djeci. Mislim da je bitno da djeca imaju priliku učiti se putem različitih predstava, radionica i drugih načina nevezanih za knjige i klupe, a i dječja emocija je ona najiskrenija, tako da, ako čujemo dječji osmjeh na predstavama, znamo da ono što radimo vrijedi. Očekujem puno puno zabave, druženja i smjeha.


Kako gledaš na ples, kaj ti pomeni, kaj ti daje in kaj ti vzame... Kdo je Iva plesalka in kaj občutiš ko plešeš?

Mislim da je iz mojih prethodnih odgovora jasno što mi ples znači. Plešem od malena i ne mogu se zamisliti bez plesa. Za mene je ples odmor za dušu, bijeg od realnosti i potpuno prepustanje emocijama, a Iva koja pleše je Iva u samoj suštini, ne Iva raziskovalka, studentica itd, nego Iva sama za sebe, cure koje su s njom na pozornici ili probi i publiku.


Kaj bi sporočila drugim plesalcem, ki bi se nam morda želeli pridružiti v plesnih produkcijah Katja Dance Company

Drugim plesačima bih poručila da se ne dvoume, nego da dođu i probaju. Nemaju ništa za izgubiti, ali mogu napuniti svoje baterije, naučiti nešto novo, stvarati nešto drugačije, biti dio cjeline, i najbitnije - napraviti nešto za sebe.


Iva, najlepša hvala in nocoj ti želimo enkratno izkušnjo z nami na odru - prvič v Italiji.

96 views0 comments
bottom of page