top of page

Fizioterapija in ples

Poškodbe in bolečine so žal neizogibni spremljevalec gibanja. V nekaterih primerih prisilijo plesalca k počitku, bolj kompleksne pa včasih pomenijo tudi konec aktivnega plesa ali celo konec kariere.


Plesalci, tako kot vsi drugi telesno aktivni ljudje, stremijo k tem, da bi ohranjali svoje telo zdravo in gibčno. A majhna nerodnost, včasih nesreča, velikokrat pa tudi nepravilna izvedba ali prekomerna obremenitev povzročita manjšo ali hujšo poškodbo. Ko uvidimo, da sami ne znamo, ne zmoremo ali ne moremo sanirati bolečine, se odpravimo k strokovnjakom. Eden takih strokovnjakov je Janko Novak, fizioterapevt iz Centra za specialno fizioterapijo in manualno terapijo (Na Jami 20, Ljubljana), ki skrbi za Katjo Vidmar, dušo in srce Katja Dance Company. Ob zadnji terapiji sta opravila krajši pogovor.

Kaj bi moral vedeti, razumeti vsak športnik, plesalec, preden pride k fizioterapevtu?

Da smo mi tu, da pomagamo. Naj nam zaupajo, povejo vse, kar jih teži, saj nam vsaka informacija pride prav pri planiranju terapije. Na terapijo naj pridejo motivirani za izboljšanje svojega stanja in naj bodo pripravljeni na domačo nalogo - vaje.


Kako pogosto so vaše stranke športniki plesalci? So med njimi in drugimi ljudmi razlike? V čem?

Med pacienti imamo veliko športnikov, tudi plesalcev. Zavedati se moramo, da moramo vsakega pacienta gledati individualno. Zato je tudi terapija individualno prilagojena in se spremina od pacienta do pacienta, od patologije do patologije.

Kaj svetujete športnikom, plesalcem, ki ne morejo zaradi poškodbe prenehati s treningi, verjetno pa je ravno to problem pri poškodbah oziroma njihovih težavah?

Svetujem jim, naj ne obupajo, ker so morali prekiniti trening zaradi poškodbe. V tistem trenutku je pomembno, da se posvetijo rehabilitaciji in sledijo navodilom. S tem se bo poškodba bolje sanirala in se tudi hitreje lahko vrnejo na trening.

Katere vrste poškodb so najpogostejše?

Težko je izpostaviti eno, vendar se pri športnikih najpogosteje pojavljajo težave s koleni, hrbtenico in raznimi poškodbami mišic.

Je pomembno, da tisti, ki pridejo do vas, tudi doma izvajajo vaje? Bistvo fizioterapije je, da mi z različnimi manualnimi tehnikami in ostalo komplementarno elektroterapijo zmanjšamo bolečino, povečamo gibljivost. Pomemben del pa je edukacija vaj, ki pa so sestavni del rehabilitacije, ki jih mora pacient izvajati doma, saj brez tega tudi rehabilitacija ne bo uspešna.

Se vam zdi, da danes ljudje dovolj skrbijo za svoje zdravje?

Opaziti je trend, da ljudje malo bolje skrbijo za svoje zdravje in se več posvečajo telesni aktivnosti. Še vedno pa je glede na tempo življenja in življenjski slog premalo poudarka na zdrav način življenja.

Sama sem se prepričala, da ste res vrhunski strokovnjaki in si predvsem vzamete čas in se poglobite v težave. Kaj je tisto, kar je za vas zelo pomembno pri delu?

Pomembno mi je, da mi pacient zaupa. Zato je zelo pomembno, da se s pacientom pogovorim, ji/mu realno povem, kaj ga/jo čaka in tudi če plan terapije ne poteka tako, kot sva si zadala, je pomembno plan spremeniti in razložiti, zakaj je bilo potrebno spremeniti terapijo.

Verjetno ne bi plesala na premieri, če mi ne bi pomagali, zato sem vam zelooo hvaležna. Najbrž je zelo pomembno, da vam stranke zaupajo? Je to težko doseči?

Včasih je težko doseči zaupanje, vendar sem mnenja, da se z odkritim pogovorom da to tudi doseči. Je pa pomemben člen rehabilitacije pacient sam in zagnanost pacienta k okrevanju.

Zakaj vam je to delo všeč?

Pač že od nekdaj rad delam z ljudmi. Pri fizioterapiji pa se mi zdi, da res lahko pomagam ljudem, da zaživijo funkcionalno življenje, kakršnega so imeli pred poškodbo.

Za konec - vaš nasvet ljudem?

Glavni nasvet vsem - bodite redno telesno aktivni, uživajte v gibanju in če nastane poškodba, poiščite fizioterapevta in mu zaupajte, da vam bo pomagal.


Hvala obema.


Center za specialno fizioterapijo in manualno terapijo je tudi podpornik dobrodelne plesne predstave Knjiga. premierno uprizorjene 21. oktobra v Centru kulture Španski borci Ljubljana

CENTER ZA SPECIALNO FIZIOTERAPIJO IN MANUALNO TERAPIJO

Na jami 20,

1000 Ljubljana,

Tel: 01-514-1174

GSM: 040 762 174, 040 863 161

347 views0 comments

コメント


bottom of page