top of page

Premiera Knjige je za nami!

Updated: Nov 17, 2022

V dvorani v Centru kulture Španski borci smo včeraj, 21. 10. 2022, ob 20. uri odplesali premiero nove dobrodelne plesne predstave Knjiga.

Že ob 11. uri sta naša tehnika Matej Šarf in Nik Keber skupaj s ponovno odličnimi tehniki Španskih borcev pričeli z delom. Postavitev luči, ozvočenja in projekcijske tehnike zahteva svoj čas. Ob 15. uri so se nam pridružile naše plesalke. Ob 18. uri se je odvila generalka, nato so sledili še tehnični popravki, tonska vaja in priprave plesalk v maski, kot tudi priprava kostumov ter scenskih rekvizitov.

Ob 19:45 smo odprli vrata in povabili čakajoče gledalce v dvorano. Med njimi so prišle tudi gospa Vlasta Nussdorfer, svetovalka predsednika Republike Slovenije in častna pokroviteljica predstave, gospa Barbra Drnač iz Parade plesa, naša spletna medijska pokroviteljica ,in gospod Aleš Pajestka iz zavoda VID, katerim smo donirali izkupiček večera za pomoč otrokom, mladim in njihovim staršem v stiski.


Večer smo pričeli z nagovorom vseh treh posebnih gostov ob moderiranju producenta predstave Alberta Podrekarja. Potem pa so luči ugasnile in glasba je napovedovala, da se je plesna predstava Knjiga, ki smo jo tako dolgo pričakovali in načrtovali, začela. Zasnovana je bila v osnovi že pred COVID časom in veliko dela, časa, energije in dobre volje je bilo vloženega v to, kar smo sinoči končno prikazali na odru.


Skozi deset delov so glasba, ples, luči in projekcija predstavile deset knjig, ki so zaznamovale življenje avtorice, koreografinje in plesalke predstave Katje Vidmar.


Skozi vezno besedilo so se odpirala vprašanja in občutja ob branju teh desetih knjig in citati so dopolnjevali izbor knjig, vse skupaj pa je podpirala projekcija. Plesati koreografije, ki so nastajale na podlagi knjig in preliti občutke ter ideje v plesno zgodbo, je poseben izziv, hkrati pa res lep občutek, da lahko povezujemo umetnosti in se predstavimo publiki.

Začetna trema je izginila, plesalke pa smo plesale s ponosom in skupno energijo.

Gledalci so nas nagradili z dolgim stoječim aplavzom in čestitkami po predstavi in veseli smo, da smo spet uspeli vzbuditi v ljudeh navdušenje nad umetnostjo in upamo, da tudi nad branjem knjig, ki nam veliko dajo. Veseli smo bili tudi obiska številnih plesalcev in plesalk naše predstave Življenje je vrednota, ki so bili z nami ob tem za nas tako pomembnem trenutku.


Nastopile so: Katja Vidmar, Sara Brčvak, Neža Banovec, Zala Šušteršič, Petra Ramovš, Ana Mužič, Kristi Kruusmaa, Kristina Kolbezen


Koreografija, tekst, izbor glasbe in avtorica: Katja Vidmar

Sokoreografinji: Neža Banovec, Sara Brčvak

Oblikovanje luči in ton: Matej Šarf, Nik Keber, Albert Podrekar

Fotografija, projekcija in produkcija: Albert Podrekar​


Iskrena hvala pokroviteljem predstave: Lelosi, Knauf Insulation, Radio Ekspres, Center za specialno fizioterapijo in manualno terapijo


Recenzija predstave plesne kritičarke Daliborke Podboj objavljene v plesnem spletnem portalu Parada plesa - 14/11/2022 na povezavi - preberi recenzijo


Vabimo vas, da nas spremljate na naši spletni strani ali socialnih medijih, kjer bomo objavljali termine in odre naslednjih uprizoritev.


Galerija fotografij našega "hišnega" fotografa Boštjana Banfija pa je objavljena na spodnji povezavi:


147 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page