top of page

Pred sobotnim nastopom v Vipavi

Megla se še ni dvignila, vse je mirno. Vendar le navidez in morda le navzven. V naših glavah je le eno - 35. uprizoritev dobrodelne plesne gledališke predstave Življenje je vrednota.

Kako smo prišli do sem in kaka evolucija predstave nas je pripeljala do te sobote 8. oktobra.

Z ustvarjanjem predstave smo pričeli oktobra 2016 v telovadnici Gimnazije Moste v Ljubljani. Na začetku je bilo šest plesalcev. Že v naslednjih tednih se je ekipi pridružilo še nekaj plesalcev in pristali smo pri začetni postavi dvanajstih posameznikov, ki so namenili svoj čas, dobro voljo in energijo temu enkratnemu projektu.


Počasi so pričele nastajati koreografije, ekipa pa se je še spreminjala. Vaditi smo pričeli dvakrat na teden. Ob četrtkih zvečer v Osnovni šoli Log-Dragomer, ob sobotah v Mostah. Poleg plesa smo pričeli z oblikovanjem identitete predstave, izbirali naslov, zunanjo podobo, sporočilo za zunanji svet, da obstajamo, da nekaj delamo in da želimo morda kaj spremeniti. Pričeli smo tudi snemati video projekcijo in izbirati kostume in ter oblikovanje luči. Ekipa vpletenih se je večala, prav tako zavedanje, da delamo nekaj, kar bo z nami ostalo kot delček nas.


Prvi kontakt z dr. Lorno Zadravec Zaletel - predsednico ustanove Mali vitez, katerim namenjamo od samega začetka finančna sredstva, ki jih zberemo z uprizoritvami. Preko osebnih tragedij in zgodb članov malih vitezov smo ponotranjili naše čutenje predstave. Zavedali smo se, da sedaj ne plešemo le zaradi sebe, temveč na nas računajo tudi drugi, morda smo postali nekakšni glasniki njihovih zgodb.


16. maja 2017 je nastopil večer, ki smo ga tako čakali. Nas bo sploh kdo prišel pogledat? Nam bodo zaploskali, bomo uspeli pričarati umetniški navdahnjen večer ... Mnogo vprašanj, strahov, dvomov, a vseeno z odločnim namenom, da zadevo speljemo, kot smo si jo zamislili. Polna dvorana - vseh 350 sedežev je bilo prodanih! In nato se je pričelo. Na odru so se najprej zvrstili naši govorniki - naša častna pokroviteljca gospa Vlasta Nussdorfer, pa medijska pokroviteljica Barbra Drnač (Parada plesa) in dr. Lorna Zadravec Zaletel ter prof. dr. Berta Jereb, dr. med., ki je leta 1986 na Onkološkem inštitutu začela raziskovati in slediti poznim posledicam pri mladih ljudeh, ki so se v otroštvu zdravili zaradi raka.

Večer je povezovala Uršula Majcen.

Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka, pomaga ozdravljenim pri odpravljanju njihovih občutkov osamljenosti in jih spodbuja, da bolj pozitivno gledajo na življenje. Omogoča jim skupinsko rehabilitacijo v toplicah in na taborih, druženje v okviru regijskih skupin in številne druge aktivnosti, poleg tega pa tudi psihološko ter medicinsko svetovanje. Fundacija skuša mladim, ozdravljenim od raka, blažiti posledice zdravljenja, jim pomagati s tehničnimi pripomočki in jih podpirati, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno njihovim sposobnostim. Ustanova spodbuja tudi delo na raziskavah o poznih učinkih zdravljenja raka pri otrocih, da bi lahko samo zdravljenje izpopolnili in bolje poskrbeli za posledice.

Ura je odbila 21:20 in doživeli smo ga. Aplavz, ki ni in ni prenehal, gledalci so pričeli vstajati in občutek je bil enostavno nor. Celotna dvorana se je povezala v klopčič čustev, prijateljstva, pozitivne energije in medsebojnega razumevanja.


Kritika plesne kritilčarke Daliborke Podboj - tukaj


Ponosni smo na tisti večer in še na vseh nadalnjih 33. In po dveh letih Covida in mnogim spremembam v naši ekipi in obliki predstave (kombinacija s filmom), bomo v v soboto 35-tič stali pred vami gledalci in vam poskušali predati naše sporočilo - "Hočem, zmorem, bom."


Seznam ustvarjalcev predstave Življenje je vrednota med 2017 in 2022:

Galerija premiere predstave 16. maja 2017 v centru kulture Španski borci v Ljubljani.





61 views0 comments
bottom of page