top of page

"Pomembni so bližnji, na katere se lahko zaneseš"

SIMONA ŠOLINIČ - NOVI TEDNIK - Originalni članek

Spremembe na sebi je začel opažati v zgodnjih tridesetih, ko je postal očka, končal študij, se poročil in se z družino preselil v svoje stanovanje. »V to idilično vzdušje se je prikradla neznosna utrujenost, ki sem si jo razlagal kot izgorelost. Menil sem, da se moram spočiti od tempa, povezanega z osamosvajanjem,« pravi Dušan Berce iz Celja. A utrujenost in slabo počutje nista minila. (SIMONA ŠOLINIČ, foto: Andraž Purg)


Nato se je odločil za nevrološki pregled. »Nikoli ne bom pozabil telefonskega klica nevrologa leta 2014. Šel sem iz službe, delal sem v Ljubljani in nasproti Trnovskega pristana je zazvonil telefon. Nevrolog mi je z zaskrbljenim glasom povedal, da je magnetna resonanca možganov pokazala prisotnost lezij in da obstaja sum na multiplo sklerozo. Do takrat nisem vedel, da so te lezije brazgotine v možganih in da je multipla skleroza avtoimunska bolezen, ki jih lahko povzroči,« razlaga Dušan.


Njegovo celotno zgodbo lahko preberete v današnji tiskani izdaji Novega tednika. V njem tudi o čustveni multimedijski gledališko-plesni predstavi Zakaj jaz, ki nosi prav posebno sporočilo bolnice z multiplo sklerozo. Predstava, ki bo to soboto, 8. junija, v Narodnem domu v Celju, ima humanitarno noto in po Sloveniji že dosega zelo lepe odzive. Gre za predstavo, ki se dotika multiple skleroze skozi oči Tadeje Polanšček, ki se bojuje s to boleznijo. V ospredju je lik ženske, ki je mama, hči, prijateljica, žena in hkrati ujetnica bolezni. Bolezen sovraži in jo hkrati sprejema. Njeno zgodbo je v ples prelevila njena prijateljica, plesalka Katja Vidmar.



13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page