top of page

Zaplesali smo v Belgiji

V sredo, 29. decembra, se je naša plesna ekipa plesne pravljice Pomislite na nas! odpravila v Bruselj na kar dve gostovanji. Dolgo smo planirali in se dogovarjali, saj je bila organizacija zahtevna tako po tehnični kot tudi finančni plati in pri nas mora imeti vse svoj "rep in glavo". Zato smo bili toliko bolj veseli, da je trenutek gostovanja resnično nastopil in plesna ekipa: Iva Šantek, Sara Bračun Duhovnik in Sara Brčvak, pod vodstvom ustvarjalke predstave Katje Vidmar in tehničnim vodjem odprave Albertom Podrekarjem, se je odpravila na pot. Žal je doma ostala naša plesalka Špela Dolinar, ki jo je v posteljo položila bolezen. Naš zvesti spremljevalec je bil tokrat kombi, ki smo ga najeli pri podjetju Nomad2000 iz Ljubljane in na naši 2500 km dolgi poti smo se zelo udobno počutili na vožnji z njim.

Odhod ob 3. uri zjutraj, pa pot preko zasnežene Avstrije in dolge Nemčije, preko malega Luksemburga v Belgijo, kamor smo prispeli po osemnajstih urah vožnje. Namestitev v stanovanju v bruseljski četrti Forest in zaslužen počitek.

Naslednji dan so nas pričakali na veleposlaništvu Republike Slovenije, kjer smo parkirali naše vozilo in odpravili smo se na srečanje s predstavniki pisarne evropske poslanke Irene Joveve, ki je našo pot v Belgijo tudi osebno podprla, za kar smo ji izredno hvaležni. Žal je gospa Joveva že bila na nujni službeni poti, uspeli pa smo se ji zahvaliti preko njenih sodelavcev.


Ob 11. uri pa nas je pred Evropskim parlamentom pričakal gospod Robert Velikonja, izkušen

diplomat, velik poznavalec delovanja in ustroja Evropskega parlamenta in vodja pisarne evropske poslanke Ljudmile Novak. Res smo veseli, da smo se spoznali in da smo imeli enkraten voden obisk parlamenta z vsemi drobnimi zgodbami in zanimivostmi veličine tega prostora evropske moči in odločitev. Eden od najimpresivnejših delov obiska je bil zagotovo trenutek, ko smo sredi plenarne seje lahko vstopili v sejno dvorano evropskega parlamenta in na lastne oči videli in slišali delovanje tega "stroja". Sledilo je srečanje z gospo Ljudmilo Novak, ki nam je pripravila prisrčen in nasmejan sprejem.

Veliko smo se pogovarjali in izmenjali smo si veliko izkušenj, kot tudi poiskali možnosti sodelovanja, za kar smo izjemno hvaležni. Družita nas ljubezen do umetnosti in slovenskega jezika, saj sta obe - gospa Novak in naša Katja Vidmar slovenistki z nemalo izkušnjami. Zelo smo bili počaščeni, da smo dobili to prijazno povabilo in smo lahko obiskali gospo Novak v njeni pisarni, kasneje pa šli še na kosilo, kjer smo ob pogovoru spoznavali delo v evropskih institucijah, mi pa smo predstavili svoje preteklo delovanje in naše plane za prihodnost.

Prisrčno srečanje je prehitro minilo in počasi smo se morali odpraviti nazaj na slovensko veleposlaništvo, kjer nas je čakal vrhunec dneva - uprizoritev otroške plesne pravljice Pomislite na nas in obisk Miklavža. Na veleposlaništvu so nas pričakale "dobre vile" Eva Žumer, Helena Kurnik in Lea Iskra. Ekipa, s katero smo tako dolgo načrtovali to srečanje z namenom, da slovenskim otrokom ta večer pričaramo kot poseben dogodek, ki se ga bodo vedno spominjali.. Zbralo se je kar 150 gostov iz celotne Belgije, od vsepovsod so prišli, govorilo se je, da celo iz Luksemburga. Tako se naše plesalke imele prav posebno energijo v prekrasno okrašeni sejni dvorani veleposlaništva, kjer ni manjkala niti novoletna jelka.

Zbrane je nagovorila tudi slovenska veleposlanica, gospa Barbara Sušnik, in izpostavila pomembnost druženja in omogočanja slovenskega jezika in običajev vsem Slovencem v tujini ter tudi sama opozorila na vzgojno sporočilo predstave in povabila zbrane k prostovoljnim prispevkom za nakup hrane za zapuščene živali Zavetišča Ljubljana.

Ta že peta plesna pravljica Katje Vidmar je otrokom in staršem narisala na obraz nasmeh in nekateri gledalci so se prav vživeli v vlogo malih živali, ki so se prestrašile pokanja petard in raket in zbežale v gozd, kjer so se izgubile. A ker nobena težava ni nerešljiva, so male živali situacije uredile, otrokom pa dale sporočilo, da naj le pocukajo starše za rokav in jih opozorijo na stisko malih živali ob uporabi pirotehnike.

Po uprizoritvi so se otroci hitro stisnili k svojim plesnim junakom in sledilo je skupno fotografiranje.

Nato pa je zazvončkljalo. Prišel je Miklavž z veliko vrečo daril. Večer je tako daleč od Slovenije minil v veselju in izredno srečni smo bili, da smo lahko bili del tega velikega srčnega dogodka.

Tako smo se tudi počasi poslovili od naših "dobrih vil", katerim se še enkrat iskreno zahvaljujemo in ponosni smo, da smo skupaj premierno v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Belgiji, Stalno predstavništvo RS pri Evropski uniji, Katja Dance Company in društvo SloBel priredili tovrsten dogodek.

Naslednje jutro pa nas je že ob 7. uri čakal na vratih Evropske šole v Bruslju gospod Primož Jan, ki je prevzel organizacijo dogodka v EEB1 Uccle, kjer nas je čakalo 85 slovenskih učencev te šole.

Uprizoritev pravljice je potekala v veliki jedilnici evropske šole, ki jo sicer obiskuje preko 4.000 učencev, 600 zaposlenih in obsega 30 stavb in je pravzaprav pravi šolski campus. Kot zanimivost - to šolo sta v svojih otroških letih obiskovala tudi sedanja predsednica Evropske komisije gospa Ursula von der Leyen in bivši premier Boris Johnson, v njej pa je leto dni poučevala tudi ustanoviteljica Katja Dance Company Katja Vidmar. Tako so nas poleg otrok z veliki objemi pričakali tudi slovenski učitelji te šole.

Zbrane je nagovorila slovenska ravnateljica, gospa Simona Cajhen in pozdravila vse navzoče. In naša predstava se je pričela.

Velik aplavz po predstavi in fotografiranje za spomin. Otroci so bili veseli, da so bili deležni dogodka, ki je bil organiziran samo zanje, in to v slovenskem jeziku. Svoje navdušenje so pokazali tudi tako, da so objemali živalice.

Sledil je ogled campusa in nato prosto popoldne v glavnem mestu Belgije, da smo lahko izmenjali vtise, spoznanja, občutke, izvedbe pravljic, vseh dogodivščin in sporočila zadnjih dveh dni. Skupna večerja, obisk božičnega sejma in ogled središča Bruslja vključno z veličastnim lučnim spektaklom na Grand Placu nas je še močneje povezal v naši skupni ljubezni - plesnem ustvarjanju in uprizarjanju.

V naslednjih dneh bomo odpeljali v zavetišče hrano, ki jo kupimo z izkupičkom predstav, tako da bodo tudi male muce in kužki imeli nekaj od naše odprave. Na Radiu Slovenija je že bila kratka reportaža večera, kjer je o dogodek opisala predsednica Slovenskega društva v Belgiji, gospa Lea Iskra (klikni tukaj in prevrti na 33:44 minuto).


Za zaključek bi se radi zahvalili Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj brez vašega sodelovanja našega gostovanja in s tem povezanih dogodkov enostavno ne bi bilo!


Hvala tudi vsem, ki ste nam pošiljali vaša sporočila v preteklih dneh in veseli smo, da imamo ob sebi tako srčne soljudi.


Vabimo vas, da obiščete katero od naših predstav, se morda pridružite naši plesni skupini ali se udeležite katere od plesnih vadb našega studia, veseli pa bomo tudi vaše morebitne donacije, s katero boste podprli naše prostovoljno in dobrodelno delo, s katerim uresničujemo temeljne stebre našega delovanja:

  • da s plesno umetnostjo opozarjamo na vsakdanje točke v življenju, ki se pomembno​ dotikajo našega življenja in okolja;

  • da omogočamo plesno infrastrukturo umetnikom, ki želijo živeti svojo plesno umetnost na odrih, obenem pa dati odrom in publiki kvalitetno vsebino;

  • da namenjamo sredstva s plesnih predstav za humanitarne vsebine.

Hvala vsem otrokom iz Bruslja, da so nas tako lepo sprejeli.138 views0 comments

Comments


bottom of page