top of page

Zaplesali smo na prazniku Izolskega čudeža

Updated: Nov 17, 2022

Izola - severni pomol, 23. oktober

Če niste iz obale tega zagotovo niste vedeli, ali pač?:

"Praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje.

Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje.

Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu."


Katja Vidmar in Marjan Uljan sta ob tej priložnosti pripravila pravo gusarsko plesno glasbeno pravljico Gusarji in z njo v Izoli popeljala v domišljiski svet vse otroke in njihove starše, ki so na ta prekrasen sončen, a vetroven sobotni dan, obiskali izolski severni pomol.


Sablje so zapele, gusarska zastava je zaplapolala, topovi so bili nabiti, a bela golobica je med meglo rešila Izolo in gusarji so morali svojo srečo poiskati drugje.


Morda kje v vaši bližini?


Hvala organizatorjem za sodelovanje: CKŠP Izola, Občina Izola, Turistično združenje Izola31 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page