top of page

Zakaj jaz – predpremiera naše nove plesno-gledališke predstave


V petek, 16. 2. 2024, smo v Ljudskem domu v Ljubljani uprizorili našo novo plesno - gledališko predstavo Zakaj jaz, ki govori o zgodbi Tadeje Polanšček, ki se bori z multiplo sklerozo. Predstavo smo ustvarjali dalj časa in tudi zato vsi nestrpno čakali, da jo bomo končno lahko pokazali in zaplesali. Tokrat so bili naši prvi gledalci dijaki 2. letnikov Srednje zdravstvene šole Ljubljana in profesorji. V predstavi so delčki iz njenega življenja – od začetkov, ko se je bolezen »napovedala« kot težave z očmi, do diagnoze, ki je zarezala v mlado življenje in ga za trenutek povsem ohromila, vendar je Tadeja kljub vsemu vztrajala, dokončala študij fizioterapije, delala kot fizoterapevtka, si ustvarila družino – vse da bi bolezni pokazala, da v njenem življenju ni prostora zanjo. Kljub temu je bolezen napredovala in ji najprej odvzela moč v nogah in jo spravila na voziček, potem pa še moč rok. Bolezen ima sicer več oblik, njena je zanjo, ki še vedno kipi od življenja in poskuša živeti polno družinsko in družabno življenje, naporna in jo pogosto izčrpa.


Sama pravi, da ni tip človeka, ki bi se smilil sam sebi, nikoli ne jamra in tudi ne razume ljudi, ki imajo vse in se pritožujejo zaradi malenkosti. Je tudi predavateljica in študentom predaja svoje izkušnje in znanje. Hkrati pa si želi eno stvar – BITI ZDRAVA.


Tadeja je z možem Markom prišla in po predstavi spregovorila dijakom o tem, kaj najbolj pogreša, kako občuti bolečino, kaj ji je bolezen prinesla in odnesla. Na koncu je dijake pozvala, naj živijo polno življenje, naj izkoristijo priložnosti in naj bodo sočutni in spoštljivi. Oba z možem sta od dijakov SZŠLJ dobila velik aplavz.


Sledilo je še predavanje dr. Nine Zupančič, ki je nevrologinja na UKC in raziskuje demenco ter poudarja, kako pomembno je, da jemljemo ljudi s to boleznijo kot celostnega človeka, se mu posvetimo, ga poslušamo in se pogovarjamo. Prepričana je, da je umetnost, še posebej pomirjujoča glasba tista, ki takim bolnikom pomaga, da se umirijo, da jih ni strah, da lažje živijo in sprejmejo zdravljenje.

Vsi trije (Sara Brčvak, Peter Capuder in Katja Vidmar), ki smo plesali, in Albert Podrekar, ki je ustvaril

čudovito projekcijo za to predstavo v petek, pa smo čutili, da smo spet naredili nekaj izjemno lepega in pomembnega, saj bomo tudi tokrat nadaljevali z dobrodelnostjo – tokrat bomo sredstva od izkupička namenili društvu Spoznajmo multiplo sklerozo.



Hvala Tadeja, da si nam dovolila s plesom »povedati« tvojo zgodbo, hvala za tvojo podporo, glas in nasmeh, hvala dijakom in profesorjem SZŠLJ, da so nam namenili tak lep aplavz in hvala dr. Nini Zupančič za njeno predavanje.


Naj vsem pomlad prinese lepe trenutke!



259 views0 comments
bottom of page