top of page

Trema pred nastopom ...

Updated: Dec 28, 2021

Tako, pa smo nared. Vsaj mislimo, da smo. Jutri nas čaka velika zadeva. Zo nekoga morda skromna, majhna točka v kozmosu, za nas, velika kot sonce.

Jutri 10.9.2021 nekako obeležujemo prvo oddelano pet letno obdobje našega umetniškega ustvarjanja. In to z retrospektivno razstavo fotografij SLED NA ODRU fotografov Boštjana Banfija in Alberta Podrekarja, ki ji sledi premierna projekcija plesnega filma Življenje je vrednota - The movie!


Pred 5 leti se je vse pričelo prav z obiskom rastave slikarja Marjana Platovška. Prav tam in na ta večer se je rodila zamisel o plesnem nadaljevanju ustvarjalke, koreografinje, plesalke in velike ljubiteljice umetnosti Katje Vidmar. Očitno je Katja podedovala ljubezen do plesa od svoje prednice , Mete Vidmar - začetnice sodobnega plesa na Slovenskem, ki je v Ljubljano leta 1930 pripeljala znamenito plesno šolo Mary Wigman.


Boštjan in Albert razstavljata svoja dela videnja plesnega ustvarjanja na slovenskih odrih, predvsem gre za predstavi Življenje je vrednota in Project X. 50 fotografij je razstavljenih prav v domu Katja Dance Company. Tako bo KDC prvič na tovrsten način odprl svoja vrata zunanjim obiskovalcem, da začutijo duh časa, pozitivnosti in fokusa ljudi, ki tam ustvarjajo.


Trema je kar velika, predvsem ta velika luknja pričakovanja, saj sploh v sedanjem času nihče ne ve, koliko ljudi pride, kako jim bo tvoje delo všeč, kako se bodo počutili in s kakšnimi obutki bodo šli domov.

Nič ne de, mi smo naredili, kar je v okviru naših zmožnosti, kar pač znamo in na kar imamo vpliv. Ostalo boste presodili vi. In upamo, da se boste našli med razlogi zakaj obiskati KDC na Letališki 27 v Ljubljani jutri 10. septembra ob 19. uri

  • Poznam jih in želim videti kaj so zopet ustvarili

  • Želim si podpreti umetnost in delovanje skupin in pozameznikov, ki se svoj čas namenjajo dobrodelni umetnosti

  • Želim spoznati ljudi, o katerih sem nekaj slišal, in videti, kje ustvarjajo

  • Rad imam fotografijo in me zanima ustvarjalčevo oko in odločitev, kaj je ovekovečil na filmu

  • Rad ima filme, sploh plesne. Želim si videti, kako so plesalci zapolnili COVID obdobje splošnega zaprtja

  • Nikoli še nisem v plesnem studiu. Zanimam me kako izgleda in morda se nekoč tudi sam-a zavrtim tam

  • Petek je kot zanalašč za tako edinstveno priložnost. Zato ne bom kolebal in si ta večer naredil posebnega

  • ...

Boštjan Banfi - F1 FZS, EFIAP, PPSA

Rojen v Murski Soboti. Fotoaparat v roke prime že kot osnovnošolec, čeprav prvi resen stik s fotografijo naredi po letu 1994, ko si v New Yorku kupi svoj prvi fotoaparat. Potem obdobje počitka, vse do nekaj let nazaj, ko ga fotografija ponovno posrka. Član Fotokluba Ljubljana postane leta 2015, kjer z zanimanjem sledi nasvetom izkušenih članov, začne pa tudi redno sodelovati na mednarodnih natečajih. Do sedaj je razstavljal na skupinskih razstavah v 41 državah in imel 4 samostojne razstave. Njegova strast je črno-bela fotografija, primarno ulična fotografija, portreti, tudi abstrakcije, pred leti koncerti, zadnje čase se poskuša tudi v akt fotografiji.


https://bostjanbanfi.wixsite.com/bbphoto


Albert Podrekar

Rojen 1972 v mestu Augsburg v Nemčiji, leta 1979 se preseli s staršema v Slovenijo. Na lastni koži je izkusil vojno v Jugoslaviji in poklicno deloval vse dosedanje življenje v bančnem sektorju.

V počasnih korakih išče napredek in identiteto na področju fotografije. Glede na vpletenost v svet plesa sprva preko hčera, nato pa kot soustanovitelj Katja Dance Company pridobiva priložnosti, da umetniški svet okoli sebe vidi in dokumentira s fotografskim aparatom. Še posebej ga pritegnejo globoka čustva in zamaknjenost, v katero zapadejo plesalci. Navdušen plesni fotograf, ki svoje delo razvija predvsem na področju portretne fotografije, spogleduje pa se tudi z boudoir-jem, z geometričnimi liki in arhitekturo in se igra s kontrastnimi barvnimi eksperimenti žanra pop-art. Je tudi član Fotokluba Ljubljana.

Albert svoja dela javno razstavlja prvič!


https://albertpodrekar2013.wixsite.com/photography


Veseli vas bomo.

Katja, Boštjan in Albert z ekipo srčnih ljudi42 views0 comments

Comments


bottom of page