top of page

Prijeten in poučen dan v Zavetišču Gmajnice

Updated: Mar 21, 2023

Ljubljana - Zavetišče Gmajnice 19. marec 2023

Ekipa Katja Dance Company izroča donacijo Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

Sončna nedelja in spet nova dogodivščina za nas. Z novo plesno pravljico za otroke Pomislite na nas (v kateri bosta tudi muca in kuža) bomo sodelovali z Zavetiščem za zapuščene živali Ljubljana, ki jim bomo namenili sredstva iz predstav, skupaj z nihovo pomočjo bomo živalim kupili tisto, kar potrebujejo - v mesecu maju mačje mleko, ker se takrat skoti več muck in muckov, druge mesece pasjo hrano, zdravila ...

Ekipa Katja Dance Company na obisku v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

Danes pa smo jih ustvarjalci plesne pravljice - Iva Šantek, Špela Dolinar, Katja Vidmar in Albert Podrekar - obiskali in Maša Konič nas je popeljala po zavetišču in nam razkazala prostore in nam razložila, kako poteka oskrba psov in mačk v zavetišču, kaj počnejo skrbniki, prostovoljni sprehajalci, kakšne živali pridejo v zavetišče in kako vse jim pomagajo in jih pripravijo, da jih lahko potem oddajo novim lastnikom. Žalostno je, da je še vedno preveč ljudi, ki ne skrbijo ustrezno za pse, omislijo si psa, ker je "trenutno v modi", ali ker so ga videli v filmu ali ker so si želeli neko pasmo psa, premalo pa so se pozanimali o tem, kaj potrebuje in kaj naj pričakujejo, ko odraste.

Ekipa Katja Dance Company na obisku v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

V zavetišče pripeljejo zavržene živali, prosto živeče mačke in pse, pa tudi take, ki zgubijo svojega lastnika ali lastnico in jim morajo ponovno poiskati topel dom. Zelo smo bili veseli in navdušeni, ko smo videli, kako lepo, srčno in z nasmehom in ljubeznijo do živali delajo vsi zaposleni, študenti in prostovoljni sprehajalci z živalmi, ki živijo tam. Imajo zelo čista bivališča, vsaka žival ima svoje ime in so res mala (ali velika) bitja, ki si želijo, da bi jim nekdo posvečal čim več pozornosti, jih božal, se pogovorjal z njimi, preživljal čas z njimi. Njihovi pogledi razkrivajo, kako lepa bitja so in kako nas lahko veliko naučijo, predvsem brezpogojne ljubezni.

Kuža, ki čaka na nov dom

Pohvalno pa je tudi, da se zelo trudijo in na delavnicah učijo otroke, mlade in malo manj mlade, kaj je pomembno, kadar se odločimo, da bomo kupili ali posvojili psa ali mačko, ker se živali navežejo na prijazne lastnike in jih pogrešajo, če jih ni, predvsem pa, da razumemo, da je žival živo bitje, ki čuti.


Če jih boste v soboto, 1. 4., in nedeljo, 2. 4., ko imajo Dneve odprtih vrat obiskali, vas bo verjetno na vhodu pričakal črn maček Miki, ki je res nekaj posebnega.

Ekipa Katja Dance Company na obisku pri mucku v  Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

Videli pa boste tudi veliko mačjih in pasjih oči, ki vas bodo radovedno gledali in se "spraševali", če jh boste posvojili in odpeljali v svoj topel dom. Se vidimo na dnevih odpretih vrat v Zavetišču Gmajnice:)


47 views0 comments
bottom of page