top of page

Premiera nove multimedijske gledališke predstave Zakaj jaz 25. maja v Murski Soboti

Dragi prijatelji! V februarju smo po predpremieri predstave Zakaj jaz? v nabito polnem Ljudskem domu napovedovali skorajšnjo premiero. Sedaj smo veseli, da vam lahko sporočimo, da bo premiera v Gledališču Park v Murski Soboti, 25. maja 2024, ob 20. uri in vljudno vas vse vabimo v našo družbo, ko bomo na gledališko-plesni način predstavili življenje Tadeje Polanšček, ki ima mutiplo sklerozo.

30. maj je svetovni dan multiple skleroze in predstave prihaja na odre v pravem času. Namen predstave je ozaveščanje o bolezni, pravtako pa medsebojno druženje in za promocijo umetnosti, ki uprizarjanja življenjske izkušnje in čustva. Izkupiček od prodanih vstopnic namenjamo Društvu Spoznajmo multiplo sklerozo in ta način izpolnjujemo enega od temeljnih zavez našega ustvarjalnega delovanja - pomoč v humanitarne namene.


Dolgo časa ni bilo jasno, kje in kdaj bo premiera. A mursoboška lokalna skupnost in še posebej Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota se je izkazala! Tadeja je Sobočanka in premiera predstave bo v njenem okolju! Na predstavi bo tudi naša častna pokroviteljica dr. Barbara Toplak iz Alme Mater Europea, kakor tudi soboški župan Damjan Anželj s soprogo, dogodek pa bo povezoval Aljoša Bagola.


Hkrati vam lahko že sporočimo, da bo ljubljanska uprizoritev slab teden kasneje (v petek, 31. maja 2024, ob 20. uri) v Centru kulture Španski borci, kjer se nam bo pridružila tudi Vlasta Nussdorfer - naša stalna častna pokroviteljica vseh plesnih predstav do sedaj. Z nami je že osmo leto in ob povabilu nam je zaupala "Za vas grem na konec sveta ...", kar je velika čast in obenem tudi odgovornost. Odgovornost, da se potrudimo, da damo vse od sebe, da smo pristni in da plešemo za druge!



Z nami pa bo seveda tudi naša spletna medijska pokroviteljica Barbra Drnač in njena Parada plesa. Za pozornost in podporo smo neskončno hvaležni.


Gledališko - plesna multimedijska predstava Zakaj jaz je predstava, ki se skozi izseke iz življenja dotika multiple skleroze skozi oči Tadeje Polanšček, ki se bori s to boleznijo. V ospredju je lik ženske, ki je mama, hčerka, prijateljica, žena, hkrati pa ujetnica bolezni. Njena želja po »normalnem« življenju je izjemna, živeti želi za svoja dva otroka, za moža, predvsem pa ZASE! Bolezen sovraži in jo hkrati sprejema kot dejstvo. Včasih se počuti ujeta in bi rada izkričala vso svojo bolečino, jezo in nemoč v prostor, v zrak, kamorkoli … Razume, da je bolezen del nje, njenega telesa, da je razpredena v vse spone njenega življenja, vendar s svojim kljubovanjem in pogumom skuša odgnati vse, kar je povezano s tem.


»Ti boš moj valček,

moj baletni plie,

moja koreografija

in moja predstava.«

(Katja Vidmar, odlomek iz predstave Zakaj jaz)


Tematika, ki me je nagovorila tokrat – je zgodba moje prijateljice, je zgodba mnogih žensk in moških s to boleznijo … je zgodba, ki jo plešem tudi za njihove družine in je poklon Tadeji. Raziskovanje občutkov, ki jih predstavljajo nezmožnost uporabe nog in/ali rok, je bilo zame ena najtežjih koreografskih nalog do zdaj in ustvarjanje predstave ima zato velik čustven naboj. Članki, pogovori o multipli sklerozi in zavedanje, kako ranljivi smo, so razlogi, zaradi katerih želimo s predstavo Zakaj jaz z izkupičkom od prodanih vstopnic pomagati društvu Spoznajmo multiplo sklerozo.


Kako s telesom, ki se lahko giba, ustvariti negiben gib? Kako v duetu odplesati nekoga, ki kipi od življenja, in hkrati nekoga, ki kriči od bolečin? Kako povedati zgodbo, ki jo lahko samo govor zanese /zareže v tišino, ker je telo obnemelo? S plesom (in skozi projekcijo in besedo) na svoj, drugačen, čuten način, ki je njen in moj.


Tako! Vabimo vas, da si ta večer rezervirate in nas in društvo z vašim obiskom, nakupom vstopnice in vašo pozornostjo podprete. To je vaš prispevek, za ostalo bomo poskrbeli mi!


Vstopnice so že v prodaji (12 EUR v predprodaji in 15 EUR na dan predstave) na prodajnih mestih dvoran:


25. maj 2024 ob 20. uri

Gledališče Park - Murska Sobota

Ulica Štefana Kovača 30, 9000 Murska Sobota, Slovenija

Vstopnice so naprodaj na blagajni Gledališča Park

Delovni čas blagajne - od ponedeljka do petka med 14. in 17. uro, ter uro pred dogodki (tudi ob sobotah in nedeljah)

02 521 43 81, blagajna@zkts-ms.si


31. maj 2024, 20:00

Španski borci - Ljubljana, Zaloška cesta 61, 1110 Ljubljana, Slovenija

Vstopnice so naprodaj na blagajni dvorane Španski borci in spletno na mojekarte.si

Blagajna: +386 (0)1 620 87 90


Pa še ekipa, ki stoji za predstavo:

Plešejo: Katja Vidmar, Sara Brčvak, Peter Capuder

Vezno besedilo: Katja Vidmar, Tadeja Polanšček

Izbor glasbe: Katja Vidmar

Koreografija, scenografija in režija: Katja Vidmar

Video projekcija, zvok, oblikovanje luči in oblikovanje grafične podobe: Albert Podrekar

Fotogafija: Zoran Norčič, Albert Podrekar

Produkcija: Albert Podrekar, Katja Dance Company

Organizacija uprizoritev: Albert Podrekar, Tadeja in Marko Polanšček, Renata Žohar (Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo)


33 views0 comments
bottom of page