top of page

"Povedale so" - plesalke predstave Knjiga - 3. del

Ana Mužič in Petra Ramovš


Plesalkam smo zastavili naslednja vprašanja:

1. Tvoja najljubša knjiga in zakaj bi jo priporočila drugim?

2. Kaj ti pomeni sodelovanje v predstavi Knjiga?

3. Kateri del/točka predstave ti je najljubši in zakaj?

4. Ples zate pomeni?


Ana Mužič

"Moja najljubša knjiga je "V vrtincu", avtorice Margaret Mitchell - ljubezenska zgodba, ki se med državljansko vojno odvija na jugu Amerike.

Glavna junakinja v začetku romana na prvi pogled deluje brezvestno in sebično, nato pa se njeni standardi in motivi zaradi spremembe družbenega in ekonomskega statusa spremenijo. Gre za zgodbo o preživetju, ki je polna strasti med dvema pogumnima človekoma.

Veseli me, da lahko s plesno umetnostjo pomagam. Ponosna sem, da je tokrat humanitarna pomoč namenjena fundaciji VID, s katero smo že sodelovali.

Kot izvajalki sta mi najljubši plesni točki "Preobrazba" in "Zgodbe za razmislek"; kot gledalko pa me je najbolj prevzel solo Neže Banovec "Mala plesalka". Zakaj? Všeč mi je glasba, koreografija, izvedba, zgodba,...

Ples je moja strast, ki me napolni z energijo in mi daje življenjsko moč, pomeni mi rekreacijo, sprostitev, estetiko, eleganco, užitek ter pobeg od vsakodnevnih obveznosti in skrbi."


Petra Ramovš:

"Moja knjiga bi bila Muriel Barbery: Eleganca Ježa – inteligenten, na trenutke duhovit in celo malce filozofski roman o pomenu lepote v tem čudnem svetu. Ego, snobizem in vzvišenost nad ljudmi, ki je meni tako daleč stran prikaže točno tako, kot razmišljam sama, na drugi strani pa občutek za kulturo, umetnost in naravne inteligence.

Sodelovanje v tej predstavi mi pomeni več stvari: da plešem, da lahko še

vedno plešem, da smo gib in glasbo povezali z izbranimi knjigami, da smo

dobrodelni ter kot nega pika na i, da v tem pestrem načinu življenja, najdemo trenutke, ki si jih včasih težko izborimo, treniramo in skupaj dosežemo lep plesni projekt. Štejem si v čast, da sem izbrana v ekipo Katje Vidmar.

Iz naše predstave bi izpostavila solo Neže Banovec "Mala plesalka", ker ima vse elemente plesa kot ga čutim jaz. Skupna pa "Koča strica Toma", ker mi je enostavno plesno (in glasbeno) najbližje.

Ples mi pomeni svoboda, občutki, ki jih lahko izražam, čutenje. Med plesom se sproži sreča, radost – v trenutku, ko plešem, lahko objamem ves svet. Občutek in zavedanje, da lahko, da se prepustim glasbi in uživam v koreografiji v plesni dvorani in na odru ali v spontanem gibu doma ali na plesišču."

96 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page