top of page

Obiskali smo "Iskanja"

22. marec, 18:15, Center Ivana Hribarja, Trzin


Danes smo obiskali razstavo slikarskih del slikarke Dragice Šetina.

Dragica Šetina
Včasih me kdo vpraša: »kako pa gresta skupaj ekonomija in slikarstvo?«

Dragica Šetina in ustanoviteljica Katja Dance Company Katja Vidmar sta teta in nečakinja. Osebi, ki si delita ljubezen in strast do umetnosti, in ju družita nadarjenost in čut za tisto nekaj več, nekaj drugačnega, nekaj lepega. Obe sta poleg rednega dela posvetili velik del življenja ustvarjanju in predajanju sebe v umetniške oblike, izpovedi in upodobitve svojih misli, življenjskih izkušenj in spoznanj, videnega in slišanega. Ta močna vez ju povezuje že vsa ta leta in čutita podobnost, združenost v tem, kar delata.

Dragica Šetina

Prav gotovo pa je Dragica Šetina ena največjih podpornic našega plesnega gibanja, saj je videla prav vse predstave in to tudi večkrat. Za to smo ji neizmerno hvaležni, saj umetniki radi pokažemo rezultat svoje ustvarjalnosti in se napajamo z odzivi, z odgovori na naša vprašanja, ko ustvarjamo most komunikacije med našim delom in publiko. Nevidena umetnost zaprta za stenami lastnega videnja ni umetnost, je le upodobitev, perspektiva osebnega jaza. Zaživi šele, ko jo zaužije druga oseba, si ustvari mnenje, se odziva. Takrat umetnost komunicira in zaživi.

Dragica Šetina - Življenje je vrednota

Da naša umetnost resnično živi, smo spoznali tudi nocoj, saj smo med več kot petdesetimi razstavljenimi deli zagledali zaključni motiv čolna in Katje Vidmar iz gledališke plesne predstave Življenje je vrednota. Za hip smo obnemeli in v mislih odtavali v predstavo.Globoko spoštovanje, veselje, občudovanje, predvsem pa neizmerna hvaležnost, da je naš trenutek, nam tako ljube predstave, ujet na slikarskem platnu.

Dragica Šetina

Razstava del je raznolika, všečna, taka, da bi nekatera dela prav gotovo želeli imeti na svoji steni, da bi nam polepšala naše dneve doma ali na delu. In kot pravi Dragica, kljub vsem letom dela, še ni izoblikovala le enega stila.


Dragica Šetina je v vabilu zapisala:

"Včasih me kdo vpraša: »kako pa gresta skupaj ekonomija in slikarstvo?«

Odgovorim, da se zelo lepo povezujeta in dopolnjujeta. Polovico življenja sem posvetila ekonomiji, številkam, predpisom in zakonom, drugo polovico pa družini, naravi, živalim in seveda slikarstvu. Že v otroštvu in v mladosti sem rada risala in slikala. Med študijem ekonomije, v sedemdesetih letih, se mi je ponudila priložnost, da sem lahko obiskovala večerni tečaj slikanja na Likovni akademiji v Ljubljani pri akademskem slikarju, profesorju Nikolaju Omersa. Tematika tečaja je bila risanje figure s svinčnikom.

Dragica Šetina

Žal sem v letih službenih dolžnosti le redko našla čas za slikanje, sem si pa z veseljem ogledala kakšno razstavo priznanih slikarjev. Takoj po upokojitvi konec leta 2010 sem postala članica Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale in se vpisala v likovni krožek in na tečaj joge. Oboje z velikim zadovoljstvom obiskujem še danes. Prva leta je bila naša mentorica akademska slikarka Mojca Vilar, zadnja leta pa, tudi v tujini, priznana umetnica Duša Jesih.

Slikanje pa mi ne pomeni le ustvarjanje slik, ampak tudi neprecenljivo druženje s prijatelji s podobnimi vrednotami in hobiji. Ker imam rada izzive, sem udeleženka na številnih slikarskih natečajih in Ex­temporih. Še vedno iščem svoj osebni slog slikanja, saj me zanimajo in navdihujejo različne tehnike, različni motivi."

Dragica Šetina in Katja Vidmar

Hvala Dragica Šetina za lep večer, poln smeha in druženja. Hvala za navdihujoče trenutke ob plesu vnukinje s prijateljico in enkraten kitarski venček dueta, ki nam je še bolj popestril obisk otvoritve razstave. Želimo še veliko ustvarjalnega navdiha, časa in predvsem motivacije in veselimo se ogleda novih del.


Bliža pa se tudi priložnost ogleda že 38. uprizoritve dobrodelne gledališke plesne predstave Življenje je vrednota, ki bo 15. aprila ob 18. uri v teatru Janez Jalen v Notranjih Goricah, ki ji bo sledila okrogla miza na temo Kaj po tem? Kako vstopiti v življenje po raku. Vstop prost, vsi prostovoljni prispevki pa bodo donirani ustanovi Mali vitez, fundaciji za pomoč mladim, ozdravljenim od raka.


In slika bo postala del predstave in sporočila, da je Življenje vrednota!


Vabljeni!

80 views0 comments
bottom of page