top of page

Mini turneja je končana!

Updated: Dec 19, 2022

Morda pretiravamo, a za nas so nastopi v italijanski Gorici in slovenski Novi Gorici predstavljali nekakšno mini turnejo.

Ekipa plesne pravljice Objemi drevo (Zala Šušteršič, Katja Vidmar, Iva Šantek, Sara Brčvak)
Ekipa plesne pravljice Objemi drevo

Pa pojdimo po vrsti. Naša plesna ekipa štirih plesalk (Katja Vidmar, Sara Brčvak, Zala Šušteršič in premiera Ive Šantek) so se odpravile v torek po službenih in šolskih obveznostih v Gorico, kjer so nas zelo prijazno pričakali v Kulturnem domu Gorica. Kulturni dom deluje od leta 1981 in je danes pomembno središče in stičišče slovenske, italijanske in furlanske kulture na Goriškem.


S predsednikom doma Igorjem Komelom in umetniškim vodjem Frankom Korošcem smo nastop dogovarjali že pred Covid - nastopili naj bi daljnjega 18. aprila 2020 in nato 23. januarja 2021!

Dvorana Kulturnega doma Gorica

A vztrajnost, dobra volja vseh je vzdržala in kljub vsem oviram smo naš prvi nastop v tem prekrasnem ambientu kulture končno realizirali pretekli torek 6. decembra 2022.

Iskrena hvala tudi obema tehnikoma dvorane, ki sta nam pomagala pri pripravi luči in zvoka.

Plesno pravljico Objemi drevo smo uprizorili pred množico otrok in njihovimi starši in pravijo, da najbolj odkrito priznanje prihaja prav od otrok, ki so naše živalice čustveno spremljale v zgodbi o prijateljstvu in medsebojni pomoči. Glasno smejanje, vzklik zaskrbljenosti ob ježkovi nesreči in veliko olajšanje, ko se je izkazalo da je z ježkom vse v redu in da so mu prijatelji sezidali hišo. Morda so se komu pocedile tudi sline, ko so prijatelji skuhali slastno gobovo juho:)

Krasen aplavz in nasmejani obrazi ob koncu predstave in takojšnjem nadaljevanju, saj je v dvorani nekaj zacingljalo. Le kdo bi lahko to bil? Sam samcat Miklavž je prišel v spremstvu angela in parklja obdariti otroke in jim dal nekaj napotkov za prihajajoče leto.


Dvorano smo zapustili hvaležni, da smo smeli uprizoriti naše delo na tem odru, ki je gostil že toliko velikih umetniških imen. Ker je naslednje jutro sledilo gostovanje v le 10 minut oddaljeni Novi Gorici, torej na slovenski strani, smo tako prvič prespali s pravljično ekipo v Gorici. Enkratna priložnost za izmenjavo vtisov dneva, skupno kuhanje večerje, zanimivi pogovori do pozne noči in krepčilni spanec. Da tudi to je eden razlogov, zakaj to počnemo. Druženje podobno mislečih ljudi, ljubezen do plesa in dobrodelnost, saj bomo ponovno lahko namenili našo finančno donacijo društvu Junaki 3. nadstropja!


Zgodnje jutro - 6:30. Budilke se oglašajo in kličejo plesalke k prebujanju. Kava, zajtrk in že smo zapustili naše domovanje Urban Homy Gorizia in se napotili na slovensko stran - tokrat v Kulturni dom Nova Gorica, ustanovljen leta 1980. Tu sta nas čakali kar dve zaporedni uprizoritvi za učence bližnjih šol. Gostovali smo v veliki dvorani s kar 364 sedeži, ki so bili obakrat praktično vsi zasedeni!

Kulturni dom Nova Gorica

Dvorana je sodobno tehnično opremljena in zato so priprave potekale hitro in enostavno.

Plesalke so imele čas za pripravo in v enkratnem vzdušju so se ob 9:30 odpravile na oder. Kaj so povedale po nastopu? "Super", "O kako je bilo lepo", "Še bi...",... In so lahko še enkrat, saj smo pravljico ponovno uprizorili še ob 10:45. 35 minutni nastop je hitro minil in tako se je končala naša mini turneja. Skupno kosilo in po prihodu v Ljubljano smo se morali posloviti. Iskren objem hvaležnosti, da smo to izkušnjo in ta dragoceni čas preživeli skupaj. Trenutki, ki bodo za vedno ostali z nami.

Tudi novogoriški ekipi iskrena hvala! Oba tehnika, gospa Martina Mavrič, vsi ki ste nas sprejeli in poskrbeli za nas, da smo lahko otrokom pričarali malce pravljičnega okolja na naš način.


Vabljeni k ogledu spodnje galerije enkratnega fotografa Janka Lipovška, ki je trenutke v Kulturnem domu Nova Gorica ujel v svoj objektiv. Najlepše se mu zahvaljujemo za dobro voljo in te enkratne posnetke.



92 views0 comments
bottom of page