top of page

Ljudje iz ozadja odrov - spoznajte jih!

Plesna predstava, koncert, ali kak drug dogodek niso samo nastopajoči, ki so vidni na prizorišču. Iluzijo prostora, časa in emocij pričarajo tudi tehnične čarovnije. In te se ne zgodijo same. Za to poskrbijo ljudje, ki jih večinoma gledalci ne vidijo. So prvi na prizorišču in zadnji odidejo. Ko glasbe že dolgo ni več, so še vedno tam, vse dotlej, dokler ni pospravljen še zadnji kabel, ko ugasne zadnja luč in ko izgine še zadnja sled dogodka. Tehnično osebje predstavljajo oblikovalci zvoka in luči, snemalci, fotografi, oblikovalci video projekcij in audiovizualnih efektov, pa tehnično osebje dvorane, ponekod tudi hišniki in snažilke.


Katja Dance Company je v svojih šestih letih delovanja spoznala preko petdeset dvoranskih tehnikov. Čudoviti ljudje, ki s svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do umetnosti pripomorejo, da so predstave še bolj povezane s publiko, kot bi bile sicer.


Prav gotovo je Matej Šarf najbolj "naš", saj je z nami in našimi predstavami skorajda od začetka naše poti. Nik Keber pa z nami tokrat dela prvič. Zato ju želimo danes predstaviti - to sta tista fanta izza mešalne mize.

Matej Šarf


Bi lahko na kratko predstavila, kdo sta in kake izkušnje prinašata s seboj?

Matej: Sem Matej, s tehniko se ukvarjam že več kot dvanajst let. Začel sem kot avdio tehnik, kasneje pa sem se naučil še dela z videom in lučmi. Trenutno se ukvarjam z mnogimi projekti, eden izmed njih je tudi plesna predstava Knjiga.

V prostem času se ukvarjam z glasbo, se odpravim na pohod v hribe in gore, ali pa s prijatelji odigramo tekmo košarke.


Nik: Sem Nik - absolvent na magisteriju iz Muzikologije. Z gledališkimi predstavami sem se začel ukvarjati v gimnaziji, ko smo v šolski dvorani pripravljali predstave za druge dijake, po koncu gimnazije pa sem se začel ukvarjati z multimedijo in to počnem še danes. Kot tehnik sem deloval v Hotelu Union, Cankarjevem Domu in na raznih samostojnih projektih, med drugim pri izvedbi Lebičevega Fauvela '86 APZ Tone Tomšič.


Kako poteka priprava nekega dogodka pred in med dogodkom? Morda konkretno v sodelovanju s Katja Dance Company? Matej: Pri takem obsežnem projektu je velika količina dela opravljena že pred samo premiero. Ponavadi se začne, ko prideta Albert in Katja do mene in rečeta, da bi delali novo predstavo :). Ko se predstava sestavlja, ponavadi sproti pridejo ideje za tehnične rešitve določenih izzivov, ki se pojavijo. Potem pa se sestavljanka sproti sestavlja, da na koncu nastane izdelek, ki je zrel za na oder. Potrebno je kar nekaj kreativnosti, iznajdljivosti in fleksibilnosti, da potem predstava "štima" tako zame kot tehnika, kot za plesalce in konec koncev predvsem za gledalce, ki si pridejo predstavo ogledat.

Za eno izvedbo predstave pa se ponavadi "delo" s tehničnega vidika začne kak mesec pred izvedbo, ko preverimo tehnično opremljenost in zmogljivost dvorane, se dogovorimo za čas prihoda tehnične ekipe v dvorano. Pomembno je, da imamo dovolj časa za kvalitetno pripravo, da je lahko generalka na odru kvalitetno izvedena in posledično moje delo med predstavo malce lažje :)


Nik: Zame je pred dogodkom zelo pomembno, da gradivo poznam naprej in nazaj, v primeru dramske predstave pomeni to dobro poznavanje teksta, v primeru plesnih ali glasbenih nastopov pa to pomeni, da čim bolje poznam glasbo, ki bo prisotna. Na podlagi tega lahko z režiserjem lažje komuniciram o pripravi tehnične plati predstave in na njegove ideje podajam še svoje.

Nik Keber

Kateri del vajinega dela vama je najljubši in katerega bi raje preskočila? Matej: Najljubši del predstave je gotovo sama izvedba in izzivi ki se pri tem pojavijo, najmanj ljuba pa vožnja do dvorane.


Nik: Najljubši: kreativni doprinos k predstavam. Ne tako ljub: Pospravljanje opreme po koncu predstave.


Kako gledata na odnos igralcev, plesalcev in glasbenikov s tehnično ekipo? Matej: Dober odnos med izvajalci in tehniko je gotovo zelo pomemben. Če obstaja dober odnos, zaupanje, potem se lažje prilagajamo en drugemu, se konec koncev bolje poznamo in včasih kar malce pričakujemo naslednji korak, predvsem se to pokaže v nepredvidenih situacijah.


Nik: Vsi, ki doprinašajo k predstavi, morajo med sabo dobro sodelovati saj je to edini način, da predstava steče kar se da gladko.

Kako ocenjujeta stanje dojemanja in podpore umetnosti v Sloveniji? Matej: Iz izkušenj v preteklosti lahko rečem, da je v nekaterih delih Slovenije podpora umetnosti in kulturi na splošno kar visoka. Vedno se najdejo sredstva in ljudje so pripravljeni podpreti dobre kulturne projekte. Kljub temu pa se na splošno zdi, da se od kulturne dejavnosti ne da ravno živeti v Sloveniji. Seveda obstajajo redke izjeme, vendar se mi zdi, da sta kultura in umetnost primorani živeti v amaterskih krogih.


Nik: Na kratko - zdi se mi, da se v Sloveniji (in drugod po svetu) ustvarjajo krogi "intelektulacev, ki so edini, ki razumejo 'višjo umetnost'," tak odnos umetnost zapira v svoj mehurček, ki laični publiki onemogoča lažji pristop k umetnosti.

Vajino preteklo sodelovanje in izkušnja s Katja Dance Company. Matej: S Katja Dance Company sodelujem vrsto let. Knjiga je sedaj tretja predstava, pri kateri sodelujemo. Katja in Albert sta izjemni osebi, odprti in smo se kot ekipa zelo dobro ujeli. Do sedaj dobro sodelujemo, upam, da tudi vnaprej.


Nik: S KDC tokrat sodelujem prvič.


Sedaj bosta poskrbela za tehniko nove plesne predstave Knjiga. Kakšni so vajini občutki pred premiero in kaj vama ta predstava pomeni? Matej: Predstavo smo pripravljali veliko časa, na eni od zadnjih vaj sem končno videl predstavo v celoti od začetka do konca. Je zelo dobro pripravljena, za plesalce zahtevna, za gledalce zanimiva in dinamična, za tehnika pa izziv, kar je vedno dobrodošlo.


Nik: Ta predstava mi pomeni ponoven skok v gledališki svet, hkrati pa tudi prvo izkušnji s popolnoma plesno predstavo. Občutki pred premiero so mešani, malo navdušenja, malo pa tudi skrbi v upanju, da predstava izpade dobro.

Kaj bi sporočil gledalcem - zakaj bi si ogledali to predstavo?


Matej: Predstava je drugačna, čustvena, dinamična in vas gotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Nik: Če ne zaradi drugega, zaradi dobrih plesnih točk, a se mi zdi, da bo večini gledalcev ta predstava prinesla še kaj globjega kot samo uro zabave.


Hvala Matej in Nik.


Organizacija dogodka zahteva tudi druge vloge, oblikovalci in načrtovalci promocijskih aktivnosti, pa promotorji, blagajniki, računovodje, šoferji, včasih pravniki ... Pri amaterskih ekipah so vse te vloge večinoma v eni ali dveh osebah. Žal drugače ne gre. Še vabilo - če se najdete morda v kateri od vlog in bi želeli dobrodelno sodelovati - se nam javite!


In na koncu še naše vabilo pred petkovo premiero predstave Knjiga. Pridite, kupite vstopnico, obiščite dvorano Španskih borcev in zaploskajte plesalkam in tehnični ekipi. Veseli bomo in bomo še raje ustvarjali s posebnim navdihom. Vi pa boste z nakupom pomagali slovenski plesni ustvarjalni sceni in zavodu VID iz Kranja, ki jim tokrat doniramo sredstva od prodanih vstopnic za pomoč otrokom, mladostnikom in njihovim staršem v stiski. Vsi vam bomo zelo hvaležni.

Se vidimo v petek!


Še nekaj pogledov, kako nastaja tehnični del predstave "med kabli":












96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page