top of page

Katja Dance Company s predstavo Življenje je vrednota v dvorani Vatroslav Lisinski!

Updated: Apr 5, 2023

Pa se je zgodilo! Ekipa Katja Dance Company se je 16. maja s svojo dobrodelno multimedijsko plesno predstavo Življenje je vrednota, s katero je prepotovala Slovenijo po dolgem in počez na 20 uprizoritvah, prvič odpravila preko meje v sosednjo Hrvaško in se predstavila občinstvu v Zagrebu. V Sloveniji je ta plesna skupina v enem letu s plesno umetnostjo izdatno pomagala ustanovama Mali vitez – fundaciji, ki pomaga mladim, ki so preživeli raka, in Europa Donna Slovenija.

O tem projektu se je razvedelo tudi pri sosedih. In tako je prišlo do povabila ustanove Krijesnica, ki pomaga otrokom in njihovim staršem, ki se zdravijo na Zagrebškem onkološkem inštitutu. K projektu je pristopilo tudi mesto Zagreb in ponudilo častno pokroviteljstvo dogodka, ki se je odvilo v mali dvorani hrama hrvaške kulture Koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega.


Avtorica Katja Vidmar in producent predstave Albert Podrekar sta skupaj z izvršno direktorico ustanove Krijesnica Mirelo Popovič vložila veliko časa, predvsem v promocijo zagrebške uprizoritve, ki predstavlja mejnik Katja Dance Company, pa tudi sicer, saj tovrstnih čezmejnih plesnih doborodelnih projektov ni bilo zaslediti. Predstava uprizarja zgodbo mlade zaljubljene zdravnice – onkologinje, ki uživa življenje in se poklicno predaja svojemu poslanstvu. Nato sama zboli za rakom in se sooči s stanjem in prelomnico v svojem življenu. Predstava je multimedijska, saj zgodbo in občutke poleg plesa gledalec spremlja tudi preko video projekcije in govorjenega besedila. Le-tega so s pomočjo mlade zagrebške plesalke sodobnega plesa Nastasje Štefanić prevedli in sinhronizirali v hrvaščino.

Tako je zagrebška publika doživela predstavo enakovredno, kot do sedaj slovenska publika. Pri organizaciji so sodelovali tudi t. i. »survivorji«, mladi, ki so preživeli raka. V dvorani se je nabralo preko 250 gledalcev, mnogi med njimi so zgodbo predstave tudi sami doživeli in podoživljali. Znana hrvaška novinarka Maja Sever je odprla večer s pesmijo Katje Vidmar. Na odru so se ob tem veličastnem večeru zvrstili govorniki in s tem izrekli zahvali ustvarjalcem ter ustanovi Krijesnica za njihovo častno poslanstvo. Med govorniki so bili predstavniki mesta Zagreb, predstavniki slovenskega veleposlaništva, raznih ministrstev, varuhi človekovih pravic Republike Hrvaške in Republike Slovenije in drugi. Že v drugi točki predstave so navdušeni gledalci zelo glasno pozdravili nastopajoče, navdušenje pa se je ob videnem le še stopnjevalo in doseglo svoj absolutni vrhunec, ko so plesalci postavili vrsto za zaključno dejanje. Takrat je dvorana vstala in sledil je petminutni aplavz s stoječimi ovacijami, ki ga ni mogla »umiriti« niti voditeljica večera.


Predaja cvetja, daril in donacije Katja Dance Company je predstavljala izrednost tega umetniškega trenutka in potrditev, da je predstava res nekaj posebnega in dokaz, da je možno z omejenimi sredstvi, a s srčnostjo in izredno delavnostjo ustvariti nekaj, kar ostane, nekaj, kar zbudi čustva in nas opomni, da je Življenje vrednota in so vsi trenutki dragoceno darilo!


Predstava je s to 21. uprizoritvijo končala enoletni ciklus dogovorjenih predstav. Nadaljevali bodo zopet jeseni, zato spremljajte Katja Dance Company na njihovi spletni in facebook strani, kjer bodo objavljali novosti. Naj pa tudi že prišepnemo, da bo jeseni ali zgodaj spomladi luč odra zagledala tudi nova predstava pod trenutnim delavnim naslovom Project X, ustvarjalke Katje Vidmar in njenega prepoznavnega plesnega stila lirične pripovednosti. Ekipa bo zopet raznolika in prepričani smo, da bodo gledalci spet uživali v predstavi, ki bo prav tako imela delno dobrodelno noto s pomočjo plesalcev, ki bodo pokazali svojo nadarjenost in umetnost, ki jo tako ljubijo in živijo – plesanje! (so za naš portal sporočili ustvarjalci predstave Življenje je vrednota po uspešnem nastopu v Zagrebu v sloviti dvorani Vatroslav Lisinski in s tem zaključili nadvse uspešno enoletno turnejo.)




















https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/katja-dance-company-s-predstavo-zivljenje-je-vrednota-v-dvorani-vatroslav-lisinski/.Wwvy7e6FO70

3 views0 comments
bottom of page