top of page

Kako je bilo?

V soboto, 16. oktobra, je Katja Dance Company v sodelovanju z izjemnimi plesalkami iz slovenskega plesnega sveta - Metko Beguš, Nežo Banovec in Nežo Rus - organizirali štiriurno plesno delavnico z nazivom "Samo jaz in ples". Štiri ure plesa, novih spoznanj, novih ljudi in novega pogleda na to, kar imamo tako radi.

V mali dvorani je Metka Beguš udeležence uvedla v baletni žargon, osnove baletnih postavitev, pravilnih in zdravih vaj, ki so primerne za začetnike in tiste, ki se z baletom že spoznavajo, vendar si želijo osvežiti spomin.

V veliki dvorani je Neža Rus paralelno vodila klas naprednega nivoja baleta. Po besedah udeležencev precej zahteven klas, ki jim je pokazal pot, kam naprej in kako do tja priti.

Po 15-minutnem odmoru v sproščujoči izmenjavi mnenj in vtisov smo nadaljevali s predavanjem Metke Beguš o "Psihološki pripravi baletnih plesalcev" in imeli možnost Metki postaviti nekaj vprašanj o njenih izkušnjah, ki si jih je nabrala v sviji karieri poklicne baletne plesalke. Predvsem smo govorili o tehnikah sproščanja, ki pomagajo plesalcu med pripravami in tik pred nastopi, pa tudi o povezavi psihe s poškodbami plesalcev - in teh je res veliko. In ponovno nas je opomnila s prispodobo - "ples je lahko kot metulj , ki le kratko obdobje svojega življenja leti v vsej svoji veličini in lepoti - zato spoštuj in pleši tisto kratko obdobje svojega življenja, ko si to zmožen in ko ti je to dano!". Zato je bilo predavanje res zanimivo, da se plesalci bolje zavedajo nevarnosti, ki potihoma vseskozi preži nad njimi.

Sledil je kratek odmor, medtem pa je ekipa Katja Dance Company pripravila veliko dvorano za zadnje dejanje plesnega dneva - delavnico Vodene improvizacije pod vodstvom enkratne Neže Banovec. Kdor Nežo pozna osebno, ve, da je prijazna, nasmejana, energična oseba, ki se prelevi v absolutno profesionalko, ki obvlada svojo stroko tako teoretično, praktično in pedagoško. Vsi udeleženci smo bili po njeni delavnici na koncu z močmi in navdušeni nad delavnico, v katero nas je Neža popeljala in nas vodila.

Danes, ko to pišemo, čutimo bolečine v mišicah, za katere dejansko nismo vedeli, da jih sploh imamo in tisti obutek zadovoljstva, ki se je včeraj naselil v nas, je še vedno prisoten.


Za vse tiste, ki ste delavnico zamudili ali ji niste namenili posebne pozornosti - vesela novica - delavnico bomo ponovili v mesecu januarju 2022. Kmalu javimo točen datum, zato nam sledite in ne zamudite tega tako posebnegain redkega dogodka.


Vsem tistim, ki pa ste bili del včerajšnjega dneva, pa iskrena hvala, da ste dan naredili tako poseben in da smo se spoznali.


Lep preostanek nedelje vam želi celotna ekipa Katja Dance Company.

Včeraj sem res uživala! Višji nivo baleta je bil kar izziv, ampak mi je bilo ravno to všeč. Da se preizkusiš v drugačnem načinu poučevanja in novih korakih. Ker nisem imela časa razmišljati o vsej tehniki, ki mi ni jasna in sem samo poskusila, sem se počutila veliko bolj sproščeno in ugotovila, da mi je delno pa vseeno uspelo. Kar mi je za prvič popolnoma dovolj.
Metkino predavanje je bilo krasno. O tej temi bi se res morali več pogovarjati. Upam, da se bodo zgodile spremembe v izobraževanju plesalcev in jim bo končno že od začetka njihove poti na voljo usposobljen kader, ki bo skrbel za njihovo dobro psihično in fizično pripravljenost in jim nudil oporo.
Na tej delavnici mi je prvič uspelo pri vodeni improvizaciji odmisliti ostale in to, da me kdo gleda. Neobremenjeno sem se posvetila svojim gibom in z užitkom sledila glasbi.
Hvala za čudovito soboto, se že veselim januarja.
Tereza (udeleženka delavnice)

Foto: Albert Podrekar

Z leve: Neža Banovec, Metka Beguš in Neža Rus

82 views0 comments
bottom of page