top of page

Samo jaz in ples - Metka Beguš

Pogovor z Metko o delavnici, ki jo organizira skupaj z Nežo Rus in Nežo Banovec.


Metka, kako je prišlo do ideje o tej delavnici. Zakaj sedaj?

Do ideje o plesni delavnici je prišlo, ker smo si želeli ustvariti priložnost, da se zberemo skupaj vsi tisti, ki nas povezuje ljubezen do plesa in umetnosti. Želimo si, da bi se v današnjem času širila kreativnost in ustvarjalnost na plesnem področju in radi bi povabili na delavnico ”Samo jaz in ples” prav vse tiste, ki čutijo zanimanje do plesa.


Komu je namenjena delavnica?

Delavnica je namenjena tako začetnikom, kot tudi tistim, ki že dolgo časa plešejo. Istočasno se bosta dogajala dva baletna klasa. Imeli bomo nadaljevalni klas, ki je namenjen vsem, ki že imajo baletno predznanje, prav tako pa bo klas še za začetnike. Baletni klas za začetnike je namenjen prav vsem. Balet lahko začneš plesati kadarkoli in na ta način obogatiš in popestriš svoje življenje. Ni le za otroke in mladostnike, balet je tudi za starejše, ki si želijo nekaj narediti za svoje zdravje, držo, ali pa se le sprostiti in uživati ob glasbi.


Kako bi predstavila svoje sovoditeljicice Nežo Rus in Nežo Banovec. Zakaj oni dve?

V ekipi smo vsi, ki nas veže izjemna strast in predanost plesu. Vesela sem, da sta skupaj z nami tudi Neža Rus in Neža Banovec, prav vsaka izmed njiju ima svoje unikatne kvalitete, ki omogočajo, da bo delavnica res na visokem nivoju. Mislim, da nas sveža energija in ljubezen do tega, kar počnemo, neverjetno premika naprej.


Kako je prišlo do sodelovanja s Katja Dance Company in zakaj misliš, da se je ta veza obdržala vse do danes?

S Katja Dance Company sodelujem že četrto leto in moram reči, da je to ena izmed najlepših “naključnih” vezi, ki so se mi v življenju pripetile. Pri Katji in Albertu me je najbolj navdušilo to, kako ustvarjata vse stvari z velikim zanosom in iskricami v očeh. Res redko srečaš nekoga, ki tako

izžareva ljubezen do projektov, ki se jih loteva. Lepo je to videti in je izredno navdihujoče. Mislim, da se je ta veza ohranila vse do danes, ker nas skupaj drži ena in ista ljubezen do plesa in ustvarjanja. Zaupamo si in verjamemo drug v drugega.


Del delavnice je tudi tvoje izredno zanimivo predavanje o psihološki pripravi baletnih plesalcev - zagotovo eno od najpomembnejših področij, na katerega pa plesalci in vaditelji dajo premalo pozornost? Iz tega naslova izhaja tudi tvoje strokovno diplomsko delo. Povej nam, kaj lahko udeleženci delavnice pričakujejo v tem delu.

Imeli bomo tudi predavanje na tematiko psihične priprave baletnih plesalcev, saj želimo spodbuditi, da se tudi na tem področju začnejo dogajati premiki. O morebitnih problematikah, s katerimi se

plesalci soočajo, se je potrebno začeti odprto pogovarjati. Na predavanju bomo govorili o tehnikah sproščanja, pripravah na nastope in načinih, kako se spoprijemati z različni stresnimi faktorji. Vsi govorijo o fizičnem zdravju in v kakšni formi mora biti plesalec. Pozablja pa se na psihološke dejavnike ter dejstvo, da plesalci velikokrat nimajo nobene podpore na tem področju. Sama sem veliko raziskovala, ker me te stvari že od nekdaj zelo zanimajo in to je bila tudi tematika mojega diplomskega dela. Vedno me je nekako jezilo, da je v športnem svetu zelo dobro razvito, da športniki sodelujejo s psihologi in terapevti, pri baletu pa žal še vedno zelo izostajamo.


Hvala Metka za pogovor.


PS: Pošiljite nam vaša vprašanja na temo predavanja o psihološki pripravi baletnih plesalcev, da jih vključimo in odgovorimo v sklopu predavanja 16. oktobra.

Povabilo Metke Beguš na plesno delavnico "Samo jaz in ples"

Program:

9:30 - 10:00 (Recepcija in garderoba) - Prihod, ureditev formalnosti, priprava

10:00 - 11:15 (Velika dvorana) - Baletni klas - napredni nivo (Neža Rus)

10:00 - 11:15 (Mala dvorana) - Baletni klas - začetni nivo (Metka Beguš)

11:15 - 11:30 Odmor

11:30 - 12:30 (Velika dvorana) - Predavanje "Psihična priprava baletnih plesalcev" (Metka Beguš)

12:30 - 12:45 Odmor

12:45 - 14:00 (Velika dvorana) - Sodobni ples - vodena improvizacija (Neža Banovec)


Informacije:

Kdaj: 16. oktober 2021 od 10:00 do 14:00 ure

V plesnem studiu bodite vsaj 20 minut pred pričetkom delavnice.

Kje: Katja Dance Company, Letališka 27, Ljubljana

Parkiranje: Parkirišče ob Letališki (levo pred zapornico)

Cena delavnice - samo 30 EUR, plačilo online s kartico ali po predračunu ali z gotovino pred delavnico

Vsi udeleženci prejmejo bon v vrednosti 10 EUR, ki ga lahko vnovčijo do konca oktobra pri vpisu v katerikoli program baleta ali vodene improvizacije.


Število prostih mest je omejeno! - Prijave so obvezne na katjadanceco@gmail.com ali 041 649 599. Prijava in plačilo je možno tudi online na https://www.katjadancecompany.com/event-details/samo-ples-in-jaz-delavnice-baleta-vodene-improvizacije-in-predavanje


In na tem mestu, hvala ker nas spremljate, ker nas berete, plešete y nami, navijate za nas in nas podpirate. S tem ste tudi vi umetnost in delček Katja Dance Company

279 views0 comments
bottom of page