top of page

pet., 16. feb.

|

Ljudski dom

Zakaj jaz - predstavitev Work in progress

Predstavitev t. i. "Work in progress" - interno za zaključen krog Ti boš moj valček, moj baletni plie, moja koreografija in moja predstava.

Zakaj jaz - predstavitev Work in progress
Zakaj jaz - predstavitev Work in progress

Ura in lokacija

16. feb. 2024, 10:00

Ljudski dom, Ljubljana, 1210 Ljubljana - Šentvid, Slovenija

O dogodku

Gledališko - plesna multimedijska predstava Zakaj jaz je predstava, ki se skozi izseke iz življenja dotika multiple skleroze skozi oči Tadeje Polanšček, ki se bori s to boleznijo. V ospredju je lik ženske, ki je mama, hčerka, prijateljica, žena, hkrati pa ujetnica bolezni. Njena želja po »normalnem« življenju je izjemna, živeti želi za svoja dva otroka, za moža, predvsem pa ZASE!

Bolezen sovraži in jo hkrati sprejema kot dejstvo. Včasih se počuti ujeta in bi rada izkričala vso svojo bolečino, jezo in nemoč v prostor, v zrak, kamorkoli … Razume, da je bolezen del nje, njenega telesa, da je razpredena v vse spone njenega življenja, vendar s svojim kljubovanjem in pogumom skuša odgnati vse, kar je povezano s tem.

»Ti boš moj valček,

moj baletni plie,

moja koreografija

in moja predstava.«

(Katja Vidmar, odlomek iz predstave Zakaj jaz)

Tematika, ki me je nagovorila tokrat – je zgodba moje prijateljice, je zgodba mnogih žensk in moških s to boleznijo … je zgodba, ki jo plešem tudi za njihove družine in je poklon Tadeji. Raziskovanje občutkov, ki jih predstavljajo nezmožnost uporabe nog in/ali rok, je bilo zame ena najtežjih koreografskih nalog do zdaj in ustvarjanje predstave ima zato velik čustven naboj. Članki, pogovori o multipli sklerozi in zavedanje, kako ranljivi smo, so razlogi, zaradi katerih želimo s predstavo Zakaj jaz z izkupičkom od prodanih vstopnic pomagati društvu Spoznajmo multiplo sklerozo.

Kako s telesom, ki se lahko giba, ustvariti negiben gib? Kako v duetu odplesati nekoga, ki kipi od življenja, in hkrati nekoga, ki kriči od bolečin? Kako povedati zgodbo, ki jo lahko samo govor zanese/zareže v tišino, ker je telo obnemelo? S plesom (in skozi projekcijo in besedo) na svoj, drugačen, čuten način, ki je njen in moj.

NI ZA IZVEN - Zakupljena uprizoritev work in progress!

Nastopajoči:

Katja Vidmar, Sara Brčvak, Peter Capuder

Vezno besedilo: Katja Vidmar, Tadeja Polanšček

Izbor glasbe: Katja Vidmar

Koreografija, scenografija in režija: Katja Vidmar

Video projekcija, zvok, oblikovanje luči: Albert Podrekar

Produkcija: Albert Podrekar

Deli ta dogodek

bottom of page