top of page

Zakaj jaz: Življenje skozi oči Tadeje Polanšček, ki se bori z multiplo sklerozo

sobotainfo 14. Maj 2024 14:00 v Lokalno

Zakaj jaz je predstava, ki se skozi izseke iz življenja dotika multiple skleroze skozi oči Tadeje Polanšček, ki se bori s to boleznijo.

Tadeja Polanšček iz Murske Sobote je bolnica z multiplo sklerozo. 

Znaki zahrbtne bolezni so se pojavili že pri 17. letih. »Sedela sem v najljubšem kafiču, ko je v prostoru nenadoma nastala megla in zatem nisem videla na eno oko. Bolezen se je tako začela z motnjami vida,« je dejala. 

Pojavila se je tudi utrujenost, vse simptome pa je sprva ignorirala. Vpisala se je na študij fizioterapije, ki je bil po njenih besedah strašno fizično naporen.  »Ampak sem z ogromno volje zmogla.« Ob tako hudi diagnozi moraš ostati psihično in fizično močan, pove in izpostavi, da se je potrebno boriti. 


Pozitivna ostaja zaradi ljudi, ki jo obdajajo. To so predvsem njen mož Marko, sin in hči ter osebne asistentke. Potrebuje namreč 24-urno pomoč. 


»Smejimo se, pogovarjamo in poskušamo živeti čim bolj aktivno, družabno življenje. Družimo se s prijatelji. Probamo biti čim bolj nasmejani in aktivni, kar pa enostavno.«

Kamor koli se odpravijo, so ovire, pa naj so to recimo stopnice, kjer ni dvigal, potem so tu neprimerni toaleti prostori. 


Tadejina življenjska zgodba je navdihnila Katjo Vidmar, ki je bila pobudnica za multimedijsko gledališko predstavo Zakaj jaz.


V ospredju je lik ženske, ki je mama, hčerka, prijateljica, žena, hkrati pa ujetnica bolezni. Tadejina želja po »normalnem« življenju je izjemna, živeti želi za svoja dva otroka, za moža, predvsem pa zase.

»Katja me je lani vprašala, če bi lahko ustvarila predstavo o meni. Bila sem šokirana, presenečena, navdušena. Zakaj o meni? Ker sem zanjo ena izmed najmočnejših žensk, katero je spoznala. Ne glede na to, da mi je multipla skleroza vzela možnost in svobodo gibanja, pove.

Seveda sem bila za in naredila zapis, strnjeno življenjsko zgodbo, na podlagi katere je nastala predstava Zakaj jaz. Vključenih pa je nekaj družinskih fotografij. 


Kaj je to multipla skleroza?

Multipla skleroza je neozdravljiva kronična in avtoimuna bolezen. Vzrok za pojav bolezni ni znan. Je kronična  bolezen osrednjega živčevja.


Imunski sistem napade ovojnico živčnega vlakna in tako se postopoma okvari funkcija živčne celice. 

Prizadene okrog 2,8 milijona ljudi po vsem svetu.  V Sloveniji z multiplo sklerozo živi več kot 3500 bolnikov.


Znaki te bolezni se kažejo kot: utrujenost, motnje vida, motnje občutljivosti, težave z ravnotežjem, bolečina, težave z odvajanjem vode in zaprtje, vrtoglavica …


9 views0 comments

Comentários


bottom of page