top of page

Revija Lady: Katja Vidmar odhaja v Bruselj "S plesom pomaga tudi živalim"

Tjaša Platovšek - Revija Lady 13.9.2023

Z novo otroško pravljico pomagate zavetiščem in zapuščenim živalim. Od kod ta ideja za sodelovanje in pomoč živalim?

Res je, nova plesna pravljica "Pomislite na nas!" je povezana z živalmi, tako kot naše prejšnje plesne pravljice, le da tokrat izkupiček od prodanih vstopnic namenjamo Zavetišču za zapuščene male živali v Ljubljani. Nekaj tednov pred premiero, ki smo jo imeli 23. 5. 2023, v Kulturnem domu Postojna, smo jih obiskali in so nas popeljali po prostorih zavetišča, ki so zelo lepi in čisti, ter nam razložili, kaj počnejo. Zelo resno jemljejo svoje delo in so nas prepričali, da smo se odločili, da bomo po vsaki izvedbi te pravljice kupili hrano za pse in mačke in jim jo dostavili. Ideja je pravzaprav prišla spontano, dal jo je Albert in meni se je zdela super, zato sva zelo hitro začela z delom - on je poiskal primerno glasbo, jaz sem napisala besedilo in sestavila koreografije in s plesalkami smo začele z vajami. Ponosni pa smo, da bomo letos odšli s to plesno pravljico v Bruselj in jo uprizorili najprej na slovenskem veleposlaništvu, potem pa še na EEB1 - evropski šoli, na kateri se šolajo tudi slovenski otroci.

Si tudi sama velika ljubiteljica živali oz. kaj ti pomenijo?

Ja, živali imajo posebno mesto v mojem srcu, vedno smo imeli doma pse. Živali se mi zdijo zelo posebna bitja, ki spoštujejo naravo in drug drugega bolj kot ljudje. Občudujem jih in se včasih hecam, da bom v naslednjem življenju čebelica ali drevo - no čebelica je v prejšnji pravljici plesalka Sara Brčvak, drevo bom pa mogoče še lahko, v prejšnji pravljici sem bila mravljica, v tej novi pravljici sem zajec.

Ravno zaradi spoštovanja in občudovanja živali pa želimo v plesnih pravljicah opominjati ljudi, predvsem otroke o tem, kaj je v življenju pomembno - prijateljstvo, sodelovanje, pomoč, sočutje, odnos do narave ... V novi plesni pravljici govorimo o tem, da se živali bojijo petard in da jih ljudje ne bi smeli uporabljati. Zdi se nam, da lahko otroke s pomočjo zgodb in živalskih likov marsikaj naučimo. Otroci so še tisti, ki verjamejo, sprejmejo, razumejo in upamo tudi vplivajo na preprečitev dejanj, ki škodujejo živalim. Pri prejšnji pravljici Objemi drevo se nam je skoraj vedno zgodilo, da so vmes med dogajanjem sodelovali s svojimi pripombami (Ojoj, a je ježek umrl ...) in vemo, da imajo otroci radi pravljice in živali - na koncu se pridejo na oder nekateri tudi fotografirat s tistimi živalicami, ki so jim všeč.

Ti kakšna žival dela družbo tudi doma? Ali pa si kdaj kakšnega kužka ali mucka posvojila ali morda o tem razmišljala?

Doma je z nami naša psička Neva, ki je že starejša pasja dama (kmalu bo napolnila štirinajst let), trenutno se potepa z nama po jezerih, kjer iščemo senco. Je izjemno prijazna psička, ki jo vsi obožujemo, zato bo za nas težko, ko se bo enkrat poslovila. Najbrž je na mojem telefonu največ fotografij, na katerih je ona. Sem razmišljala tudi o posvojitvi, vendar je takih kužkov, kot je naša - jack russel - malo, morda pa kdaj v prihodnosti pride takšna priložnost. Bi bilo lepo, če bi vsi tisti kužki in mucke, ki so v zavetiščih, dobile topel in prijazen dom, zato naj gredo ljudje kdaj pogledat v zavetišča, ko imajo dan odprtih vrat, ali pa si ogledajo fotografije in opise zapuščenih živali na njihovih spletnih straneh. Tudi živali so bitja, ki čutijo!


6 views0 comments

Comments


bottom of page