top of page

Knjiga prvič na Gorenjskem!

25. maja 2023 ob 20. uri bo plesna ekipa Katja Dance Company prvič uprizorila dobrodelno gledališko plesno predstavo Knjiga v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

To bo sedma uprizoritev te nove predstave, katere premiera je bila 21. oktobra lani v Centru kulture Španski borci v Ljubljani. Za dve plesalki bo to prvič, da bosta v živo z nami zaplesali v predstavi Knjiga. Na jeseniškem odru bosta tako Iva Šantek, ki je stalna članice plesne pravljice za otroke Objemi drevo, s katero smo že nastopili na tem odru, in Sara Bračun Duhovnik, ki se nam je pridružila tudi pri nastajanju nove otroške plesne pravljice Pomislite na nas, ki bo imela premierno uprizoritev le dva dneva pred jeseniškim nastopom (23. maja) na odru postonjskega kulturnega doma, zato se veselimo, da bosta obogatili našo ekipo.

Iva Šantek je povedala:

Moram priznati, da bi morala več časa posvetiti branju. Nekako nimam te »navade« in vedno najdem nek drug način sprostitve. Omenila bi dve knjigi, ki sta mi posebej pri srcu - Gogoljev »Plašč« in Kafkova »Preobrazba«. Knjigi sta v meni vzbudili različne emocije in me vzpodbudile k razmišljanju o naši nehvaležnosti, o družbi, o naši sreči, predvsem pa o tem, kako bi morali hoditi po svetu z odprtim srcem in posvetiti del sebe drugim okoli nas.

Sodelovanje v predstavi »Knjiga« mi ogromno pomeni. To je prva predstava poleg otroške pravljice »Objemi drevo«, v kateri bom zaplesala kot plesalka Katja Dance Company. Ko sem prvič videla posnetek predstave, sem komaj čakala, da me je Katja pričela učiti koreografije. In sedaj, po vsem vloženem trudu, je končno napočil trenutek prvega nastopa v predstavi. Tega se neizmerno veselim. Obožujem oder, glasbo, ples. Pogrešala sem žive nastope.

Najbolj pri srcu sta mi točki Control (Kafka: Preobrazba), ker mi predstavlja plesni izziv zaradi zahtevnosti in čustvenosti; in točka Rising Force (Ogawa: Darilo števil), ki je zelo močna in izžareva energijo.

Ples je moj način življenja. Plešem povsod in kadarkoli, če sem srečna ali žalostna, polna energije ali zaspana, v sobi, dvorani, kuhinji ali parku. Ples je izražanje čustev, povezovanje z ljudmi in s samim seboj. Občutek prenašanja energije publiki in med plesalci je enkraten.

Pa še prispevek Sare Bračun Duhovnik:

Težko povem, katera je moja najljubša knjiga, ampak nekaj od prebranih pa mi bo zagotovo za vedno ostalo v spominu. Ena od teh je “Preprosta resnica”, ki govori o umoru na kmetiji Amišev. Sama z njihovo kulturo, načinom življenja in dojemanja sveta nisem bila nikoli prej v stiku in mi je bilo zelo zanimivo, kako se zgodba glede na to nepričakovano zaplete in razplete.

Zelo sem vesela, da lahko sodelujem v predstavi Knjiga in s svojo ljubeznijo do plesa pomagam ljudem.

Težko se odločim, katera točka v predstavi mi je najbolj všeč, vsaka zase je nekaj posebnega, unikatnega in prinaša svoje sporočilo.

Zame je ples najboljši način izražanja, sprostitve in ustvarjanja, saj je del mene in me spremlja že skoraj celo življenje.

Veseli smo, da smo končno dogovorili nove uprizoritve. Sedaj že vemo, da bomo oktobra letos nastopili tudi v Selnici ob Dravi - nam tako ljubem Hramu kulture Arnolda Tovornika, v katerem smo doživeli prav posebne čustvene trenutke.


Težko nam je, ko se dogovarjamo za nastope in vedno znova vidimo kako malo prostora je za nekomercialne amaterske plesne projekte v Sloveniji. Zato nam je vsak nastop posebna čast, poseben trenutek, ki ga bomo z navdušenjem izvedli in tako s plesom pomagali tudi drugim.

Tako naš klic slovenskim odrom, s katerimi še nismo prišli v stik. Imate priložnost za naše gostovanje? Odzvali se bomo in profesionalno izvedli predstavo, katere namen je popularizirati branje in predstaviti deset izbranih del, ki so Katji Vidmar, koreografinji, plesalki in avtorici predstave, posebej pri srcu:


1. Kaleo - Way down we go - "Koča strica Toma" - Harriet Beecher-Stowe

2. Era - The Mass - "Bralec" - Bernhard Schlink

3. Ivan Torrent - Afterlife (feat. Celica Soldream) - "Ženski zapor" - Vincent G. Burns

4. Zoe Wees - Control - "Preobrazba" - Franz Kafka

5. Vitamin String Quartet - Earned It - "Mala plesalka" - Cathy Marie Buchanan

6. Ludovico Eniaudi - Primavera - "Gosenica" - Ciril Kosmač

7. Armando Morabito - Angel (feat. Julie Elven) - "Svila" - Alessandro Baricco

8. Abel Korzeniowski - Table for Two - "Zgodbe za razmislek" - Jorge Bucay

9. Armando Morabito - Rising Force (feat. Tina Guo) - "Darilo števil" - Yoko Ogawa

10. Armando Morabito - Sea of Atlas (feat. Julie Elven & Tina Guo) - "Čigavo življenje" - Maurice Béjart


Več o predstavi, njenih akterjih in prejetih odzivih gledalcev pa na https://www.katjadancecompany.com/knjiga


Care to dance - dance to care


20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page