top of page

Življenje je vrednota - kako nas težke preizkušnje naučijo živeti in kako zaživeti

Soboto, 15. aprila, smo preživeli v Notranjih Goricah. Po povabilu Tine Peterle - surviverke, s katero smo se pred kratkim spoznali in nam je dovolila predstaviti in predvsem poslušati o našem delu, je nastalo novo prijateljstvo in to edinstveno sodelovanje.

Dan 38. uprizoritve! Menimo, da smo za promocijo naredili največ, kar smo lahko v naših okvirih in zmožnostih. Upamo, da bodo prijatelji, sosedi, naši podporniki in popolnoma novi ljudje slišali za naš dogodek in se ga udeležili.

Napetost je tu. Tista pozitivna, tisto vznemirjenje, ki bogati in pripravi telo, da se prelevi in pleše z dušo. Ob 13:30 se odpravimo proti dvorani, da pripravimo vse potrebno za ta čaroben večer. Nejc Rogl - tehnik dvorane nas pričaka. Dobre volje je, čeprav mora biti že malce utrujen, saj je oderske luči v grobem že postavil za našo lučno zaveso, a bo vseeno potrebno še enkrat na lestev. Do 16. ure pripravimo vse potrebno in plesna ekipa se nam pridruži. Organizacijska ekipa se prvič v celoti sreča v dvorani. Čutiti je neverjetno pozitivo, resnično dobro voljo. Danes bomo naredili nekaj zelo dobrega, za nas, za gledalce, za občino, za preživele z rakom in njihove bližnje, za tiste, ki bodo prvič imeli stik s to temo in seveda za naše Male viteze - fundacija, ki ji namenjamo zbrane prostovoljne prispevke večera.

Generalko opravimo brezhibno, sledijo manjši popravki in še zadnje usklajevanje. Patricija, ki nocoj skrbi za pozdrav gostov, odpre vrata teatra Janez Jalen. Vse je pripravljeno in pogovor obiskovalcev se meša z uvodno glasbo. Plesalcem daje znak, da je njihov nastop blizu in da je čas, da si podajo roke, se povežejo in na odru uprizorijo zgodbo mnogih z vsem srcem.

V tehnični sobi poteka vse kot načrtovano in pogled na prihajajoče obiskovalce nam "boža" srce. Hvaležni smo jim, da so se kljub grozečem nebu odpravili od doma in postali del tega nepozabnega dogodka.

Vrata se zaprejo, luči počasi ugasnejo in na oder stopi voditeljica večera - surviverka Mojca Buh. Čutiti je neizmerno povezavo Mojce s sodelujočimi in Mojčin nagovor ogovori prav vse prisotne. Pozdrav članom Ustanove Mali vitez, ki sta jih formalno zastopali članici Vanja Gruden in Mojca Prah Klemenčič in na projekcijskem platnu se pojavi Anže Žvegler - tisti fant, ki je z nami od začetka in bo v srcih in mislih ostal z nami večno. Sledi pripovedna plesna zgodba zdravnice, ki zdravi in se ji dogodi trenutek "sedaj, sedaj,... sem jaz tista ...". Ples, video, luči, glasba in dramatična plesna pripoved Katje Vidmar skupaj s plesalci: Peter Capuder, Sara Brčvak, Katarina Gregorič, Kristina Sicherl, Ana Mužič in domačinka Špela Dolinar gledalcem predajo svoja čustva in energijo, čemur na koncu sledi dolg in navdušujoč aplavz.

Radi se predstavimo kot amaterska plesna skupina, ki v svojem prostem času ustvarja. Za sebe in za druge. In veseli smo, ko občinstvo to uvidi, to našo ljubezen in ponos do ustvarjenega.

Z nami je bila tudi Eva Povirk - fotografinja in novinarka Barjanskega lista, za katerega bo napisala reportažo. Hvala Eva, da si delila z nami utrinke večera in da vam jih lahko tukaj tudi pokažemo.

Verjetno za vsako uprizoritev rečemo, da je bila enkratna in tako tudi je. Vsaka se namreč malce razlikuje in na vsako vpliva razpoloženje v dvorani in srčnost vseh vpletenih. Tako je tokratna uprizoritev zopet drugačna. Prvič smo namreč po uprizoritvi organizirali tudi okroglo mizo na temo kako nas težke preizkušnje naučijo živeti in kako zaživeti, ko je bolezen/preizkušnja enkrat mimo.

Pod moderacijo surviverke Mojce Buh so se nam na odru pridružili Tina Peterle, mlada mamica, ki je zbolela za rakom dojk, Tatjana Grča, ki se je soočala s tesnobo, kot prijateljica in žena pa spoznala vse strani raka, in Žiga Kastelic, ki se je soočal z rakom kot svojec, življenje pa je ga postavilo že zelo zgodaj na velike preizkušnje. Tatjana in Žiga sta svoje izkušnje in občutke zapisala v svojih knjigah in vabimo vas k branju.

Mojca Bug, Tatjana Grča, Žiga Kastelic in Tina Peterle

Dih jemajoče zgodbe, zavedanje realnosti in opomnik o soljudeh in potrebni čustveni inteligenci, da znamo pogledali okoli sebe in morda drugim ponuditi roko ali le našo pozornost.


O vsem videnem, slišanem in doživetem smo se lahko nato vsi skupaj ob zaključni pogostitvi tudi pogovorili in si izmenjali mnenja, kontakte in spletla so se nova prijateljstva in poznanstva.

Za donacijo Ustanovi Mali vitez smo vsi sodelujoči in gledalci namenili kar 830 EUR, znesek, ki jim bo prišel še kako prav pri njihovem častnem poslanstvu - pomoč mladim, ki so preživeli raka in imajo pozne posledice obolelosti in zdravljenja.

Večer, ki se bo tudi celotni ekipi Katja Dance Company vtisnil v spomin.

Hvala tudi pokroviteljem - Občini Brezovica, KS Notranje Gorice, Teatru Janez Jalen, 3D Kozin-u, Vrtnarstvu Filipič, Paradi plesa in vsem, ki ste večer naredili enkraten! In upamo, da se bomo dogovorili še za nadaljnje uprizoritve te močne zgodbe, za katero pravijo, da bi jo moral videti prav vsak v Sloveniji.


Fotografije večera fotografinje Eve Povirk si lahko ogledate tukaj

Plesali Življenje je vrednota - Katja Dance Company

Vabljeni pa na premiero naše nove plesne pravljice za otroke "Pomislite na nas!" v kulturnem domu Postojna, 23. maja, ob 17:30. Spet smo ustvarili poučno zgodbo, s katero bomo otrokom skušali predati sporočilo in jih opozoriti na to, da je pomembno, da pomislimo tudi na živali, ki se bojijo pokanja.

Pomislite na nas - plesna pravljica za otroke Katja Dance Company

270 views0 comments

Comments


bottom of page