Življenje je vrednota

SIENTE - Katarina Gregorič, APRIL 10, 2019

Dobrodelna gledališka plesna predstava

S plesom se lahko širi obzorja, odpira srca, zdravi dušo, pripoveduje in ozavešča ter pomaga. Vse to je Katja Vidmar (Katja Dance Company) združila v čutno in resnično plesno pripoved. Ves zbran denar gre v dobrodelne namene, večinoma Ustanovi Mali Vitez. Vsi sodelujoči smo k projekuu pristopili nesebično in vedno znova radi pomagamo z deljenjem naše ljubezni, z izražanjem občutenja preko giba. Nekateri so vključeni že od začetka in imajo za seboj že 26. uprizoritev, drugi smo pristopili kasneje in ta petek je pred mano moja 5. predstava.

Pripoved, čustvena izpoved

Res je. Sem izjemno čustvena oseba in (pre)pogosto se me dotaknejo krivice in bolečine sveta, kakor da bi bile moje lastne. Prav taka se mi zdi tudi Katja, ki je ustvarila to tenkočutno predstavo. Čudovito se mi zdi, da lahko to bolečino preoblikujemo v krasno delo, ki iz odra sporoča in pripoveduje ter se vedno dotakne src gledalk in gledalcev. Oktobra 2018 sem si predstavo ogledala s prijateljicami. Pustila me je brez besed, me globoko ožigosala in v meni pustila kar nekaj zanimivih misli, ki so vihrale po glavi več dni. Noben razmislek pa ni bil potreben glede močne želje po sodelovanju v plesni zgodbi. Zaželela sem si pomagati. Dati, kar lahko dam. Deliti, kar lahko delim. S Katjo sva začeli trenirati in kmalu sem se jim pridružila.

Vsakič znova sem pred predstavo prijetno nervozna. Med generalko na odru, se v trebuhu začejo nežni metuljčki, ki malce ščemijo in opominjajo, da se bo kmalu zopet zgodilo. Prižgale se bodo luči in kar nekaj parov oči bo uprtih proti odru. Ta občutek mi prija. Biti del zgodbe, ki vzbudi različna občutenja, pogosto privabi solze na oči in predvsem večinoma omogoči, da vsaj za to eno uro ljudje pozabijo na vse drugo, na telefone in svoje težave, ki jih čakajo pred vrati dvorane. Obiskovalci so tam, pozorni, z nami, z glasbo in plesom ter zgodbo ...

Preden začnemo s predstavo, se zberemo v zaodrju, si podelimo energijo in nato vsak po svoje čaka na začetek. Nekateri malček klepetajo, drugi so sami s seboj, zbirajo misli, tretji pogledujejo skozi zaveso proti občinstvu in preverjajo, kako polna je dvorana. Ko stopimo na oder, pa se mi zazdi, da smo eno. Začutim, da skupaj zadihamo, da ustvarjamo z istim namenom, da delimo svojo energijo z enakim zanosom. Z vsakim gibom želimo čimbolje, kar se le da čutno, iskreno in odprto predati pripoved. Ravno ti občutki so tisti, zaradi katerih je vsaka predstava posebna, a vedno polna dobrega, očiščenega in čustvenega.

Katarza

Čeprav znam zgodbo na pamet, prav tako besedila vseh pesmi, saj sem v času predstave, z mislimi res popolnoma prisotna, se na koncu vedno zgodi isto. Pri zadnji koreografiji, me stisne. Zališim glasbo, ki je zame izjemno močna in žalostna. Začutim zatemnjene luči in dim na odru. V meni se vsakič nekaj premakne. Na podoben način, spopadam se s podobnimi občutki, a so vseeno vsakokrat nekako drugačni. Drugačnih odtenkov, a vedno izjemno močni. Do konca predstave, vedno potočim solzico ali dve. Včasih pa se kanal močno odpre in kapljice iz oči potrebujejo nekaj časa, da se ustavijo in posušijo.

Ne, to ni žalost. Niti ni nujno bolečina. Večinoma je le zavedanje, da je življenje res vrednota že samo po sebi. Premalokrat se tega zavem in se zahvalim za vse, kar imam, za vse, kar mi je omogočeno, za vse kar sem že dosegla. Predvsem me predstava opomni na mojo globo hvaležnost za vse ljudi okrog mene, ki moj svet delajo lepši, boljši in bolj srčen. Spomnim se na veliko trenutnov v življenju, ki so (bili) zame nekoč pomembni, pa sem jih v tem hitrem tempu, dala v pozabo. Sama sebi nato vedno zadam nalogo, da se potrudim živeti v trenutku in biti zanj hvaležna, kakršenkoli trenutek že je. Samo to, da obstaja, je dovolj. Je vredno. Je nepreceljnivo.

 

Hvala Katja

... da sem lahko pridružila. Hvala vsem plesalcem, da ste me sprejeli medse. Hvala, da skupaj ustvarjamo, dihamo, podarjamo.